Hirdetés

Hirdetés

Honnan tudhatjuk, hogy friss a hús?

Ha pedig otthon kiderül, hogy romlott hús, büdös hal került a szatyorba, az már maga a rémálom... Mit tegyünk, hogy legalább ez utóbbi bosszúságot elkerüljük – ehhez ad néhány jó tanácsot Baloghné Kiss Ágota, az SGS Hungária Kft. mezőgazdasági szolgáltatások és fogyasztási cikkek ellenőrzésének üzletágvezetője és Bóza Balázs élelmiszerbiztonsági szakértő.

A friss hal „visszarúg"!

Mire figyeljünk halvásárláskor? A friss hal, ha ujjunkkal bőrét megnyomkodjuk, „visszarúg", azaz kemény és rugalmas. Pikkelyei csillogóak, kopoltyúi élénk színűek. A halak húsa a magas víztartalom miatt igen romlékony, még hűtőben sem tárolhatók sokáig, mert a bomlási folyamatok 30 °C-on akár 5 óra alatt is megindulhatnak. Fontos tehát, hogy a halakat mihamarabb elkészítsük, vagy a megfelelő módon, –18 °C-ra lefagyasszuk egészen a felhasználásig.

 

Mi kerüljön a húsos tálra?

Természetesen csak friss csirke- vagy tőkehúsból készült étel. S, hogy ez miről állapítható meg? A friss csirke bőre rózsaszín, húsa rugalmas, idegen szagtól mentes. Némi károsodás, zúzódás vagy elszíneződés megengedett, amennyiben az kicsi és nem feltűnő, és nem a mellen vagy a combon található. Fénytelen, ráncos, szürke bőrű, rugalmatlan állományú, beszürkült felületű, esetleg nyákos tapintású húst sose vegyünk, az már biztosan nem friss! Gyorsfagyasztott csirkéknél kerüljük a sérült, kiszakadt csomagolású, valamint a fagyási sérült, elszíneződött termékeket! Ne vásároljuk meg akkor sem a terméket, ha a csomagoláson belül jegesedés látható, mert azt nagy valószínűséggel nem megfelelően tárolták.

Sertés- és marhahúsvásárlásnál elsősorban szintén a színüket figyeljük. A friss vágásból származó hús élénk, állatfajra jellemzően világosabb vagy sötétebb piros, tapintása rugalmas, idegen szagtól mentes. Szürkés-barnás árnyalatú húst sose tegyünk a kosarunkba!

Töltött káposztába darálva

Előrecsomagolt darált hús vásárlásakor minden alkalommal olvassuk el a termék címkéjén található információkat. A boltok polcain ugyanis ma már sok helyen megtalálható egy másik termékkategória, az előkészített hús is, amely fűszereket vagy adalékanyagokat is tartalmazhat, s így például egy töltött káposztába már nem ideális alapanyag.

forrás: http://www.blikk.hu/

Hirdetés

Változás bejelentése

Ha az adatok nem felelnek meg a valóságnak, jelezd kérlek e-mailben!

 

 

Felelősségi nyilatkozat

A termelőtől.hu a termelő adatlapján található információk valódiságát nem tudja ellenőrizni, ezért felelősséget sem tudunk vállalni az ott leírtakért. A termelőtől.hu nem vállal felelősséget a látogató és a termelő közötti adásvételkor történő esetleges problémákért sem.