A homokhátsági termékek népszerűsítése érdekében a mórahalmi önkormányzat létrehozta az úgynevezett Kenyérvárót, ahol ebben a Csongrád megyei kistérségben termelt élelmiszereket egy helyen vehetik meg a vásárlók.
Három szinten helyi zöldséget, gyümölcsöt, mézet, bort, hús- és tejterméket, illetve fűszereket kínálnak. A kiváló minőségű helyben előállított termékek megkapják a Homokháti Portéka védjegyet. A homokháti emberek körében régebben mindig is nagy hagyománya volt annak, hogy helyben vegyék meg a számukra szükséges élelmiszereket. Napjainkra ez szinte már feledésbe merült, ami leginkább a multik magyarországi térhódításának köszönhető – magyarázta Nógrádi Zoltán mórahalmi polgármester, országgyűlési képviselő.
A helyi termelők áruinak versenyképessé tétele érdekében megvalósították az úgynevezett Kenyérvárót, melyben Mórahalom és kistérségének gazdái árusíthatnak. A közel 212 millió beruházás során a kisváros szívében fölépült az a háromszintes létesítmény, melyben a helyi zöldségtől, méztől, hústól, kenyértől kezdve szinte minden alapvető élelmiszer megtalálható. Nyugaton ez szinte már természetes, hogy a vásárlók zöme a hazait, s ezen belül a lakhelyéhez minél közelebb előállított termékeket keresi. Nálunk ez a kezdeményezés még nagyon gyerekcipőben jár.
A Kenyérváróban Kovács Attila domaszéki méhész is kínálja portékáját. Elmondása szerint a magyar méz világhírű, főleg az akác, s több országban jobban is ismerik, mint számos hungarikumot. A magyar méhészek döntő többsége egy egyesületbe tömörült, mézüket külön termelői üvegbe töltve, méhészeti védjeggyel, saját sorszámmal ellátva hozzák forgalomba.
A domaszéki méhésztől megtudtuk: Franciaországban járva azt tapasztalta, hogy az ottani termelői piacokon, kisboltokban kapható méz azért versenyképes a multik kínálta olcsóbb, rosszabb minőségű társaikkal, mert nincs rajtuk adó, járulék, ami megdrágítaná. A gall kormány így védi a helyi terményeket. Szerinte ez nálunk is követendő példa lehetne. Tóth István ásotthalmi borász boraival is találkozhatnak, akik felkeresik a Kenyérvárót.
A szakember kitért arra: sajnálatos módon hazánkban egyedül csak a dél-alföldi régióban figyelhető meg az, hogy a helyi éttermekben elsőként nem a helyi borvidék borait ajánlják az ételek mellé. Ezért is tartja nagyon fontosnak, hogy a térségben kialakítottak egy olyan létesítményt, mely előtérbe helyezi a helyi portékákat. Kormányos Sándor maga is gazdálkodik, elsősorban paradicsomot termel. A Csongrád Megyei Agrár Információs, Szolgáltató és Oktatásszervező Nonprofit Közhasznú Kft. munkatársaként tevékenyen részt vett a mórahalmi Kenyérváró megvalósításában. Ő mutatta be az úgynevezett Homokháti Portéka védjegyet, melyet a helyben előállított, kiváló minőségű termékek kaphatnak meg.
A védjegyet akár kapocsként is felfoghatjuk, mivel segítségével a vevő jobban kötődhet a helyi árun keresztül a helyi termelőhöz. Mivel egymás közelében is laknak, így a gazda akár naponta is kaphat visszajelzést a vásárlótól, hogyan ízlett neki a szalámi vagy a kenyér. Ez egyre jobb minőséget is eredményezhet, hiszen a termelőt arra ösztönzi, hogy folyamatosan legjobbat állítsa elő.
Forrás: http://www.elestar.hu/2011/hirek/hagyomany/helyi-termeket-a-helyi-asztal...
A termelőtől.hu a termelő adatlapján található információk valódiságát nem tudja ellenőrizni, ezért felelősséget sem tudunk vállalni az ott leírtakért. A termelőtől.hu nem vállal felelősséget a látogató és a termelő közötti adásvételkor történő esetleges problémákért sem.
39 hét 6 nap
2 év 33 hét
3 év 42 hét
3 év 43 hét
8 év 2 hét
8 év 36 hét
8 év 45 hét
8 év 45 hét
5 év 51 hét
8 év 48 hét