Hirdetés

Hirdetés

Halászat helyett növekvő haltermelés

Tengerrel nem érintkező európai uniós tagállamok is részt vesznek a haltermelést szabályzó rendelet átalakításában, amely a tengeri és az édesvízi halászatot illetve halgazdálkodást integrálja. A kibővülő pénzügyi rendeletben összevonják a korábban külön szereplő pénzügyi forrásokat is.

A Vidékfejlesztési Minisztériumban Simona Lupu, a Halászati és Tengerügyi Igazgatóság osztályvezetője tájékoztatta az uniós szempontokról a szakembereket – a tanácskozáson szinte mindenki megjelent, aki a honi halászati ágazatban számít. A most érvényben lévő Európai Halászati Alapot (EHA) az Európai Tengerügyi és Halászati Alap (ETHA) nevű támogatási rendszer váltja 2014-től, az előkészületek gőzerővel folynak. Miután ugyanazon rendelet szabályozza a tengeri halászatot és az édesvízi haltermelést (az akvakultúrát), a támogatásra szánt összegek is koncentrálódnak.

Magyarországon csekély a halászat mértéke, ám nem is cél a túlhalászás, ami helyenként és fajonként már a tengerek biológiai sokféleségét is veszélyezteti. Az édesvízi – tavi és folyami - haltermelés növelése a cél, amely az egészséges élelmiszer előállítást és fogyasztást is szolgálja. Magyarországon a jelenleginél több hal termelésével újabb munkahelyeket teremthetnek, családi kis- és középvállalkozások alakulhatnak tavaink, folyóink, mesterséges vizeink mentén. A folyók, tavak haltelepítését jelenleg nem támogatja az EU. A vidékfejlesztési minisztérium szeretné elérni, hogy a ritka vagy különösen értékes őshonos fajok telepítését támogassa a készülő ETHA.

Bardócz Tamás, a tárca halászati osztályvezetője a tanácskozáson összefoglalta a honi ágazat jellemzőit. A hazai halgazdaságokban évente 20 ezer tonna halat tenyésztenek, nyolcvan százalékban a legkedveltebb halhúst adó pontyot. A tógazdaságok 24 ezer hektárnyi területet tesznek ki. 2014-től az Európai Tengerügyi és Halászati Alap (ETHA) a korábbinál nagyobb hangsúlyt fektet a környezetvédelemre, a marketingre és a munkahelyteremtésre. A rendelkezésre álló pénzügyi források elosztását még nem dolgozták ki. Az egyes részterületek szabályozását döntően befolyásolják az Európa Tanács nemzetközi tagságú munkacsoportjainak javaslatai.

Vidékfejlesztési Minisztérium
Sajtóiroda
1055 Budapest, Kossuth tér 11.
telefon: (06-1)301-4274
sajto@vm.gov.hu

Hirdetés

Változás bejelentése

Ha az adatok nem felelnek meg a valóságnak, jelezd kérlek e-mailben!

 

 

Felelősségi nyilatkozat

A termelőtől.hu a termelő adatlapján található információk valódiságát nem tudja ellenőrizni, ezért felelősséget sem tudunk vállalni az ott leírtakért. A termelőtől.hu nem vállal felelősséget a látogató és a termelő közötti adásvételkor történő esetleges problémákért sem.