Szinte már bárhol beszerezhető az avokádó mégis kevesen tudják, hogy milyen ízletes ételeket lehet belőle elkészíteni pillanatok alatt. A legtöbben a mexikói változatát a guacamolét ismerik, de ezen kívül még rengeteg kulináris finomság alapanyaga. Spanyolországban és Mexikóban előszeretettel adják pár hónapos gyerekeknek, mert pár perc alatt elkészíthető belőle a „papi”, tele van telítetlen zsírsavakkal és magas a vastartalma.
Ezek mellett rendkívül jó az íze, sósan és édesen is fogyasztható. Mi most kétféle receptet mutatunk be: eredeti guacamole, spanyol avokádókrém. Bónuszként pár gyerekeknek elkészíthető receptet is megcsináltunk.
Előző cikkünkben azt mutattuk be hogyan pucolja és fogyassza a gránátalmát, most az avokádón a sor. A zöld színű gyümölcs semleges ízű, jótékony zsírokban gazdag, éretten krémes állagú. Mivel önmagában nincsen markáns íze, jó alapanyaga különféle krémeknek, de tehetjük salátákba is.
Arra érdemes figyelni, hogy a megpucolt avokádó igen hamar barnul, az avokádókrém is gyorsan elveszti üde zöld színét, ezt a folyamatot lassíthatjuk, ha az elkészült krém tetejére - a krémre magára - a lehető legszorosabban átlátszó fóliát nyomkodunk, hogy a levegővel minél kevésbé érintkezzen.
A boltokban gyakran megtalálható kőkemény avokádók még éretlenek. Ezeket is nyugodtan megvehetik, de számoljanak azzal, hogy néhány napba beletellik, míg a gyümölcs fogyasztásra alkalmas állapotba kerül. Ha aznapra keres avokádót, vadásszon a puhább, de még nem teljesen plötty darabokra. A keményen vásárolt avokádó általában nem túl kényes, a hűtő aljában lassabban puhul meg, a pulton, papírzacskóban gyorsabban (2-3 nap alatt), míg sokak szerint a turbó érlelés tuti módszere az, ha egy banánt is teszünk mellé a zacskóba.
Az avokádót nyersen kell fogyasztani, megfőzve nagyon keserű. Az éretlen (nagyon kemény) gyümölcs mérgezőnek számít, de ne aggódjon, akkor sem fog meghalni ha félkeményen fogyasztja, csak ne vigye túlzásba.
Az avokádót nagyon könnyű megpucolni/szétbontani, ennek akkor érdemes nekiállni, ha a gyümölcs enyhe nyomásra már puhának érződik, kőkeményen még nagyon nem finom. Túlérlelni sem jó, akkor megbarnul, ami már nem túl guszta.
Csak vágja körbe a gyümölcsöt a középen található nagy kerek mag körül, a fotón fehér vonallal jelöltük, hogyan vágjon. Az érett avokádó húsa puha, a vágás után a gyümölcs könnyen kettéválasztható, ez az állapot látszik a cikk nyitó fotóján. Ha ezzel megvan, vegye ki a magot és kanalazza ki a gyümölcs húsát (ha krémet készít), vagy húzza le a héjat és szeletelje, kockázza, ha salátába teszi vagy magában enné.
Hiperben, piacon, zöldségesnél és kisebb boltokban is már megvásárolható. Az ára változó, Tescóban előfordul hálós kiszerelésben 300 forint körül, de általában darabra árulják 199-799 forint között. Magyarországon én eddig kétféle avokádóval találkoztam, a rücskös héjú és a sima héjú változattal. A rücsköst jobban kedvelem, mert nem szálas a húsa, gyorsabban puhul és könnyebben pucolható. Sajnos mostanában vadászni kell erre a fajtára.
Amire szüksége lesz:
Szintén egy nagyon egyszerű recept, kell hozzá 1,5 dl tejföl, avokádó, kenyér/bagett, 2-3 gerezd fokhagyma, olívaolaj, só és bors, gránátalma magok. Az összetevőket a gránátalma kivételével tegye egy tálba és keverje össze botmixerrel. A végén keverje bele a magokat és tálaláskor szórjon belőlük a tányérra is, hogy a kenyér tetejére is lehessen belőle tenni.
Az avokádó az almához, banánhoz hasonlóan hamar adható, banánnal, sütőtökkel, körtével is összeturmixolható. Ha már tejterméket is kap a gyerek, natúr joghurtban törjön össze egy fél avokádót, a joghurt krémesebb lesz tőle és az íze is nagyon finom.
A lombja hatalmas, rengeteg termést hoz, és nem kell vele sokat foglalkozni. A déli országokban nem csak a kertek dísze, de az utcán is előfordulnak avokádófák. A magjából olajat készítenek, ami főzéshez is jó, de a kozmetikai iparban is előszeretettel használják száraz és öregedő bőrre. Az avokádófa színe vörösesbarna, bútort is készítenek belőle. Van aki a termés húsát cukrozva vagy édes gyümölcsléhez adva fogyasztja, de csinálnak még belőle jégkrémet, olajat, tintát, textilfestéket. Fanatikusok szerint, segíti az ekcéma kezelését és kedvezően hat az ízületi fájdalmakra és csökkentik a koleszterinszintet.
forrás: http://divany.hu/alapkonyha/
A termelőtől.hu a termelő adatlapján található információk valódiságát nem tudja ellenőrizni, ezért felelősséget sem tudunk vállalni az ott leírtakért. A termelőtől.hu nem vállal felelősséget a látogató és a termelő közötti adásvételkor történő esetleges problémákért sem.
Friss hozzászólások
19 hét 1 nap
2 év 12 hét
3 év 22 hét
3 év 23 hét
7 év 34 hét
8 év 15 hét
8 év 24 hét
8 év 24 hét
5 év 31 hét
8 év 28 hét