Hirdetés

Hirdetés

Fejlesztette halőri technikáját a balatoni halgazdálkodási cég

A Balaton halállományának hatékonyabb őrzése érdekében fejlesztést hajtott végre a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt., amit az indokol, hogy egyre kiélezettebb a harc a halőrök, valamint az orvhalászok és orvhorgászok között - tájékoztatta Füstös Gábor, a cég vezérigazgatója az MTI-t pénteken.

A Balatoni Halászati Zrt. jogutódjának számító halgazdálkodási társaság lecserélte az elöregedett járműparkjának nagy részét. Az új eszközöket - hat gépjárművet és három motorcsónakot - pénteken adták át a cég dolgozóinak. 
A több mint 20 millió forintos technikai fejlesztés része volt egy nagy teljesítményű radar (szonár) vásárlása is, amit eredetileg a busa halrajok feltérképezésére szántak. Az eszköz  első, egy héttel ezelőtti bevetésén sikerült 800 méternyi illegális halászhálóra bukkanni Balatonalmádinál, benne nagy mennyiségű haltetemmel. A társaság újabb vízalatti felderítő-készülékek beszerzését tervezi.

Füstös Gábor rámutatott: a korábbiaknál hatékonyabb fellépés szükséges az orvhalászattal és az orvhorgászattal szemben, aminek ősszel, a süllős időszakban szinte "hagyománya" van a Balatonon. Ilyenkor aránylag könnyen, sokféle módszerrel kifogható a süllő.     Jellegzetes szabályszegés, hogy az engedélyezett kettő helyett olykor 8-10 bottal pecáznak az orvhorgászok, és ilyenkor "dolgoznak" a legintenzívebben az orvhalászok is. A süllő, illetve fogas a gasztronómiai értéke miatt a tó legértékesebb halának számít, amihez a Balaton környéki vendéglők többsége folyamatos felvevőpiacot biztosít. "Nagy valószínűséggel a Balatonnál forgalomba kerülő süllő, illetve fogas döntő többsége illegális forrásból származik" - fogalmazott a vezérigazgató. 

A nonprofit társaság tapasztalatai szerint a gazdasági válság óta növekszik az illegális módon halászók és horgászók száma. Míg 2010-ben összesen 12 ezer 610 méter illegális halászhálót emeltek ki a tóból, az idén már az első tíz hónapban begyűjtötték ezt a mennyiséget. 
A horgászok száma egyre nő a Balatonon, ezzel azonban együtt jár, hogy romlik a horgászfegyelem - mondta Füstös Gábor. Míg tavaly 63 horgász területi engedélyét vonták be, addig az idén már az év első tíz hónapjában 87 horgásztól vették el a területi engedélyét halászati-horgászati szabályszegések miatt, ami a halőri munka hatékonyságának növekedését is jelzi.

Jelenleg 14 vizsgázott, hivatásos halászati őr dolgozik a Balatonon. "Nem minden esetben tudnak eredményes munkát végezni a terület nagysága, és a jelenlegi, nem elég következetes, nem egyértelmű és nem elég szigorú jogszabályi háttér mellett" - mondta a vezérigazgató. Kifejtette, annak érdekében, hogy a tisztességes horgászok zsákmányfogási esélyeit ne csökkenthessék orvhalászok és orvhorgászok, tovább kívánják erősíteni a halőri tevékenységet és az eddiginél is szorosabb együttműködést terveznek a Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitánysággal. 

Előrelépésnek nevezte, hogy az igazságszolgáltatás is egyre inkább segíti a munkájukat, hiszen egy októberi, precedens értékű bírósági ítéletben letöltendő börtönbüntetésre ítéltek két orvhalászt a vitorlás hajójuk elkobzása mellett. 
A vezérigazgató szerint a megfelelő technikával ellátva egy 20-25 fős halőri gárda már elegendő lenne a Balaton és Kis-Balaton térségének védelmére.

Hirdetés

Változás bejelentése

Ha az adatok nem felelnek meg a valóságnak, jelezd kérlek e-mailben!

 

 

Felelősségi nyilatkozat

A termelőtől.hu a termelő adatlapján található információk valódiságát nem tudja ellenőrizni, ezért felelősséget sem tudunk vállalni az ott leírtakért. A termelőtől.hu nem vállal felelősséget a látogató és a termelő közötti adásvételkor történő esetleges problémákért sem.