Hirdetés

Hirdetés

EU-elnökség: kulturális programok itthon és Európában

Közel 300 kulturális programot tartanak Magyarország európai uniós elnökségének fél éve alatt itthon és külföldön. A kulturális rendezvények – elsősorban koncertek, kiállítások és konferenciák – többségét Budapesten rendezik.

A Hungarofest Nonprofit Kft. A kiemelt külföldi helyszínek közé tartozik Brüsszel, Bécs, Párizs, London, Berlin és Róma. Ugyancsak a magyar elnökség kulturális programjainak ad majd otthont Zágráb, Ljubljana, Gent, Cannes, Madrid, valamint Torino, Tallinn, Riga és Poznan.

A kiemelt programok közé tartozik január 9. és 16. között az Önkéntesség turné, amely a magyarországi önkéntes szektor sokszínűségét mutatja be nyolc tematikus napon. Art Nouveau címmel január 20-tól Barcelonában, Brüsszelben és Budapesten, Európa három leghíresebb szecessziós városában nyílik szabadtéri kiállítás. Az úgynevezett kerítéstárlat a három város legjelentősebb építészei – Victor Horta, Antoni Gaudí és Lechner Ödön – munkásságát mutatja be. Budapesten a Magyar Nemzeti Múzeum, Barcelonában a Sagrada Família, Brüsszelben pedig a Városi Park kerítésén lesz látható hat-hat héten át csaknem 50, tablóra nyomtatott épületfotó.

Kísérőprogramként szecessziós városnéző sétákat szerveznek a három városban. Művészet a tavon címmel május 1. és szeptember 30. között Budapesten, a városligeti Csónakázó-tavon rendez kortárs szoborkiállítást a Szépművészeti Múzeum. A rendhagyó tárlatra 25 alkotó kap meghívást az Európai Unió tagállamaiból. Május 9-én, az Európa-napon hét határon túli magyar város – Sepsiszentgyörgy, Eszék, Magyarkanizsa, Nagyszőlős, Lendva, Párkány, valamint Alsóőr és Felsőőr mutatkozik be.

A program célja, hogy a hét város saját identitása váljon láthatóvá az építészet, az urbanisztika és a közösségi terek, a gasztronómia, a kulturális gyökerek és a jelenlegi hatások kreatív bemutatásával. Május 28-án országszerte szomszédünnepet tartanak. Elsőként Pécs rendezte meg idén a Szomszédünnepet, a rendezvény nagy sikert aratott, több mint ötven helyszínen jöttek össze a szomszédok, hogy jobban megismerjék egymást.

A Franciaországban 10 éve elindított mozgalom kis lakóközösségeket aktivizál egymás megismerésére, az együttélés segítésére. A soros elnökség apropóján országos szinten rendezik meg a programot. A Liszt-év szintén a soros elnökség kiemelt programsorozata. A Liszt Ferenc születésének 200. évfordulója alkalmából tartandó évben Európa-szerte bemutatják Liszt Ferenc munkásságát és általa is vállalt magyarságát.

Az év programjai a hazai kulturális intézmények összefogásával és számos külföldi együttműködés mentén valósulnak meg, a magyarországi Liszt-év nagykövete Kocsis Zoltán. Az eseménysorozat nyitánya január 22-én lesz a Művészetek Palotájában. A Liszt-év kiemelt programjai közé tartozik a május 27-i vatikáni koncert, amelyet a köztársasági elnök a XVI. Benedek pápa számára ajánlott fel. A hangversenyen a Magyar Nemzeti Filharmonikus Zenekar és a Magyar Nemzeti Énekkar Liszt Szent Erzsébet legendája című oratóriumát adja elő Kocsis Zoltán vezényletével.

A Kultúrfolyam programsorozat a magyar EU-elnökség kiemelt témájával, a Duna-stratégia kulturális kérdéseivel foglalkozik, a dunai együttműködés szellemében mutat be projekteket. Ennek keretében már látható a bécsi Collegium Hungaricumban a Városok a folyó mentén/Cities on the River című nemzetközi kortárs képzőművészeti kiállítás, amelynek két fő témája a Duna menti tájábrázolások és az ezzel a környezettel összekapcsolható identitás. A tárlat látható volt már Győrben, az osztrák fővárosból pedig továbbutazik Pozsonyba és Belgrádba.

Magyarország 2011. január 1. és június 30. között első ízben tölti be az Európai Unió soros elnöki tisztét. A kulturális programokat a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériummal és a Balassi Intézettel együttműködésben a Hungarofest Nonprofit Kft. szervezi.  MTI

Forrás: http://utazas.sk/eu-elnokseg-kulturalis-programok-itthon-es-europaban/#m...

Hirdetés

Változás bejelentése

Ha az adatok nem felelnek meg a valóságnak, jelezd kérlek e-mailben!

 

 

Felelősségi nyilatkozat

A termelőtől.hu a termelő adatlapján található információk valódiságát nem tudja ellenőrizni, ezért felelősséget sem tudunk vállalni az ott leírtakért. A termelőtől.hu nem vállal felelősséget a látogató és a termelő közötti adásvételkor történő esetleges problémákért sem.