Érik a fán termő eper (Morus alba) fehér, fekete és rózsaszín termésű változata is. Az édesség és az aroma igen változó fánként is. Akinek van a közelében, érdemes kóstolgatni. Velem szembejött öt hatalmas földig érő ágú fa, így szüreteltem / tünk a családdal. De elég lassan megy. Aki többet kíván szedni, érdemes tiszta fóliát vinni a fa alá, és lerázni, mert igen könnyen lepotyog, ami érett.
Én eperlekvárt készítettem. Mivel fáról tisztán szedtem, egy-két nappal az esők után, nem mostam meg, mert szerintem elég sok plusz vizet fel vett volna. Botmixerrel pépesítettem, majd átpasszíroztam, de igazából csak a kis száracskák jöttek ki, a mag maradt. Nem baj. Vettem biocitromot, amiből jó párat belecsavartam és a héját is belereszeltem, részben a jobb íz miatt, részben, hogy szebb színe legyen, mert hiába sötétlila, ez is elkezd barnulni citrom nélkül. Egészen sűrű lett a pép, kb. 2 liternyi. Ebbe belecsavartam 5 kicsi citromot és a héjat reszelve. Nem sok időm volt főzni, ezért most a vitaminban gazdagabb, de sűrített változat mellett döntöttem, és stabarkkal sűrítettem. Sokan rákérdeztek a stabarkra korábban, ezért alább lefotóztam. Szóval éppen csak felforraltam, majd sűrítettem egy alig mokkáskanálnyi zselésítővel, amit egy vaníliás cukorban kevertem el. Cukor ennyi ment bele, és még kicsi méz, stabarkból igen pici kell, egy ilyen zacskó elég egész szezonra is akár, ára 370 Ft. A lekvárt még forrón üvegekbe töltöttem, és kihűlésig beállítottam a forró vízbe, amiben az üvegeket és a tetőket sterilizáltam. Biztosan eláll tartósító nélkül is, már évek óta tapasztalom.
(Kis reklám még az üzletnek, ahol rendelnek, ha kérek Stabarkot: Pécs Kórház téri Biobolt.) Én a zselatint régen száműztem, mindenből kiérzem az ízét, és már a dszemfixek is rosszul esnek, van egy mellék ízük, de valójában annak is zselatin szagát érzek, még ha pektin is van bennük és nem zselatin. A stabark növény zselésítő. Nekem jó tapasztalataim vannak vele. És semmi rosszat nem tudok róla. Persze a "guárgumi" rosszul hangzik, de az is növényi. És igazából a forgalmazó is hiteles nekem, mert tudom, hogy Pécsett az első "bioboltos" volt igen sok-sok éve (ajaj..) és sokat jártam hozzá vásárolni. (sem a Dénes Natura-tól sem a Biobolttól nem kapok reklámpénzt, egyszerűen jók, szívesen ajánlom, de ha akarnak a későbbiekben adhatnak kedvezményt .... )
Az
Erdőkóstoló FB oldalán már többen megosztották tapasztalataikat a faeprrel kapcsolatosan és
itt, Áginál is találtok hasznosakat. Nyersen a legfinomabb, nem sokáig áll el, nyersen turmixokba tehető, de szerintem fűszerezve lekvárnak, sütikbe is használható. Van aki keveri meggyel ribizlivel és úgy esküszik rá.Persze pálinka és persez ecet is finom lehet belőle, azt talonban tartom, míg érik. A legjobb viszont a fa alatt állva csemegézni.
Én még epres (faepres) rétest is készítettem: Tante Fanni teljes kiőrlésű réteslapot (van ilyen is, most fedeztem fel, de bármilyen réteslap jó) réteslapokat picit beolajoztam, hogy ne ragadjanak össze. Teljes kiőrlésű búzadarát (a réteslapba 4-5 evőkanál kb. és jó a sima is) pirítottam, azzal megszórtam a lapokat, majd egyenletesen elosztva rászórtam a faepret. Ráhintettem 1 cs. vaníliás cukrot, pici mézzel és sok reszelt citromhéjjal ízesítettem még. Egy-két kiskanál tejfölpöttyöt szórtam még rá. Feltekertem (konyharuhára téve a konyharuha szélét megemelve könnyű tekerni (gurítani) ha szakadósabb a lap). A tekercs tetejét megkentem jó alaposan, vastagon rendes tejföllel (zsírszegény nem jó mert eláztatja). Mehetett a sütőbe pirosra sülni.
|
faepres rétes, citromos |
|
Stabark növény zselésítő.
Nekem jó tapasztalataim vannak vele.
És semmi rosszat nem tudok róla.
Persze a "guárgumi" rosszul hangzik, de az is növényi. |
Friss hozzászólások
17 hét 2 óra
2 év 10 hét
3 év 19 hét
3 év 21 hét
7 év 32 hét
8 év 13 hét
8 év 22 hét
8 év 22 hét
5 év 28 hét
8 év 25 hét