Forrás: http://www.basedonpig.com
A 13. BoP laboron Koltai Tamás (GreenFortune) segítségével teszteltünk fejes salátát, vörös és zöld lollót, vaj- és jégsalátát, római salátát és cikóriát. A saláták között volt, amit piacon vásároltunk, volt, amit hiper- és szupermarketekben, és volt bio saláta is. A teszt helyszínéül ezúttal is a KIOSK konyhája szolgált.
Az eredmények: kóstoltunk keserű, elképesztően keserű, mű- és vegyszer ízű salátákat, de azért akadt köztük kifejezetten kellemes, édeskés és enyhén fanyar ízű is. A keserűség megítélése persze részben típus és ízlés kérdése, de vajon mégis mitől válik a saláta (extrém) keserűvé?
Az elsődleges ok nem más, mint a nyár. A saláta a hűvös időt kedveli, a nyárias meleg érkezésével könnyen magba megy, ezzel egy időben a levelek íze kellemetlenné válik.
De nemcsak ez a természetes folyamat állhat a háttérben, keserűséget okozhat a vízhiány is. Ha a salátánk levelének széle barna, szinte biztos, hogy nem kapott elég vizet, ez pedig az ízén is érezhető lesz.
A harmadik ok nem más, mint a növekedés során szükséges tápanyagok nem megfelelő mennyisége. A növény hetek alatt hatalmas levéltömeget növeszt – ehhez többek között nitrogénre, foszforra és káliumra van szüksége, ezek hiányában szintén jelentkezhet a nem kívánt íz. A helyzetet tovább bonyolítja, hogy a nitrogén túladagolása is ugyanerre az eredményre vezethet.
Végül a keserű íz utolsó felelőse lehet egy betegség is, amelyet egy növénykórozó, az őszirózsa sárgaság fitoplazma (Candidatus Phytoplasma asteris) okoz.
A termelőtől.hu a termelő adatlapján található információk valódiságát nem tudja ellenőrizni, ezért felelősséget sem tudunk vállalni az ott leírtakért. A termelőtől.hu nem vállal felelősséget a látogató és a termelő közötti adásvételkor történő esetleges problémákért sem.
Friss hozzászólások
18 hét 2 óra
2 év 11 hét
3 év 20 hét
3 év 22 hét
7 év 33 hét
8 év 14 hét
8 év 23 hét
8 év 23 hét
5 év 29 hét
8 év 26 hét