Hirdetés

Hirdetés

Az NFA megkezdi az egyeztetéseket a nagy haszonbérlőkkel

A gazdák érdekében a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFA) megkezdi a tárgyalásokat a nagy földhasználókkal azokról a területeikről, amelyek működésükhöz, alaptevékenységükhöz nem feltétlenül szükségesek.
A felszabaduló földekre a szervezet haszonbérleti pályázatokat ír ki annak érdekében, hogy a kis és közepes vállalkozások, családi gazdálkodók újabb lehetőséghez jussanak.
Az NFA megkeresi a nagy haszonbérlőket és egyeztet velük arról, hogy mekkora földmennyiség szükséges a meglévő állattartó telepek, kertészetek, vetőmag üzemek kiszolgálására, és melyek azok a területek, melyeket be lehet vonni a további haszonbérleti pályáztatásba.
A földhasznosítási folyamatot a kormány és a vidékfejlesztési tárca nem tekinti lezártnak. A döntés eredményeként felszabadítható állami földeket az NFA meghirdeti helyben lakó, kis- és közepes vállalkozások, állattartó gazdák számára.
A Vidékfejlesztési Minisztérium a kormány Birtokpolitikai Irányelveivel összhangban 2012. április végéig 16 ezer hektár földre már megkötötte a szerződést 426 pályázóval. A haszonbérbeadott területek átlagos mérete 37 hektár volt.
Soha korábban egyetlen kormány nem hirdetett meg ekkora állami területet és nem kötött ennyi kis és közepes családi gazdálkodóval haszonbérleti szerződést.
Folyamatosan zajlik a további pályázatok előkészítése és közzététele, és a kormány döntött arról, hogy újabb állami területek kerülnek az NFA-hoz haszonbérbeadás céljából.
A Kormány tavaly év végén 500 millió forintot átcsoportosított a vidékfejlesztési tárcához az állami termőföld vagyon gyarapítására, a természetvédelmi oltalom alatt álló termőföld területek állami tulajdonba vételére.


VM Sajtóiroda
sajto@vm.gov.hu
(06-1) 795-2137

Vidékfejlesztési Minisztérium

Hirdetés

Változás bejelentése

Ha az adatok nem felelnek meg a valóságnak, jelezd kérlek e-mailben!

 

 

Felelősségi nyilatkozat

A termelőtől.hu a termelő adatlapján található információk valódiságát nem tudja ellenőrizni, ezért felelősséget sem tudunk vállalni az ott leírtakért. A termelőtől.hu nem vállal felelősséget a látogató és a termelő közötti adásvételkor történő esetleges problémákért sem.