Hirdetés

Hirdetés

Az EU közös agrárpolitikájának ötvenedik évfordulóját ünnepelték az uniós intézmények

Közös fórummal indították útjára az Európai Unió központi intézményei hétfőn Brüsszelben az EU közös mezőgazdasági politikájának ötven évvel ezelőtti indulására emlékező rendezvénysorozatot.

Az EU-tagországok mezőgazdasági miniszteri üléséhez időzített nyitó rendezvényen az Európai Bizottságot képviselő Dacian Ciolos mezőgazdasági és vidékfejlesztési biztos hangoztatta: az elmúlt ötven év eseményeinek felidézése mellett, a közös agrárpolitikát érintő új reform kapcsán egyúttal előre is kell tekinteni. "1962-ben az európaiaknak leginkább a megfelelő mennyiségű élelmiszer előállítása okozott fejtörést. Az élelmiszer-ellátás biztonsága ma is fontos ugyan, de megjelentek új, például az éghajlatváltozáshoz vagy a természeti erőforrások fenntarthatóságához kapcsolódó aggodalmak is" - hangoztatta a biztos. Ötven évvel ezelőtt az unió hat alapító országa - Németország, Olaszország, Franciaország, Belgium, Hollandia, Luxemburg - indította útjára az azóta is az európai integráció sarokkövének számító közös agrárpolitikát (KAP). "A KAP öt évtizede biztosítja az európai polgárok számára a biztonságos élelmiszerellátást és a vidéki térségek életképességét" - fogalmazott az Európai Bizottság ezzel kapcsolatos közleménye.

Az évforduló kapcsán idén számos uniós méretű, illetve a tagállamokban országos szinten tartott rendezvényt tartanak, és tavasszal útjára indul a témát bemutató vándorkiállítás is. A mezőgazdasági miniszterek brüsszeli találkozóján áttekintették a jelenleg soros elnökség, Dánia mezőgazdasági és halászati programját, továbbá eszmét cseréltek a KAP további reformjával kapcsolatos javaslatok egy részéről, elsősorban azokról, amelyek az egységes és közös piaci szervezetre vonatkoznak. Az EU állatvédelmi stratégiájáról is szó esett, és ezzel kapcsolatban kiszivárogtatták, hogy még a héten uniós jogsértési eljárást indítanak 13 tagállam ellen, mert a január elsejei végső határidő lejártával sem tartják teljes egészében tiszteletben a tojótyúkok elhelyezésével kapcsolatos új előírásokat. Franciaország, Spanyolország, Lengyelország, Belgium, Bulgária, Ciprus, Görögország, Olaszország, Lettország, Hollandia, Portugália és Románia mellett Magyarország is az érintett tagállamok között található.

Forrás: http://www.agrarunio.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=698...

Hirdetés

Változás bejelentése

Ha az adatok nem felelnek meg a valóságnak, jelezd kérlek e-mailben!

 

 

Felelősségi nyilatkozat

A termelőtől.hu a termelő adatlapján található információk valódiságát nem tudja ellenőrizni, ezért felelősséget sem tudunk vállalni az ott leírtakért. A termelőtől.hu nem vállal felelősséget a látogató és a termelő közötti adásvételkor történő esetleges problémákért sem.