Hirdetés

Hirdetés

Az etető fontos kiegészítője az itató

Tartós, több napig vagy hétig tartó kemény fagyok idején nem csak a táplálék, de a folyékony halmazállapotú víz megtalálása is kritikus tényezővé válik a madarak túlélése szempontjából. A fagyos levegő a szervezet hasonló fokú kiszáradását okozza, mint egy forró kánikulai nap, ezért télen a kirándulóknak, hegymászóknak fokozottan kell figyelniük a folyadékvesztés pótlására csakúgy, mint a madaraknak.

Vörösbegy fürdeni készül a frissen feltöltött téli itatón, ahol a beülőfán látszik a megmaradt jég néhány darabja (Fotó: Orbán Zoltán).

Vörösbegy fürdeni készül a frissen feltöltött téli itatón, ahol a beülőfán látszik a megmaradt jég néhány darabja (Fotó: Orbán Zoltán).


Magától értetődőnek látszik, hogy aki szomjas, télen egyen havat vagy jeget. Csakhogy Magyarországon gyakran szárazak, hó- és zúzmaramnetesek a telek, így ez a vízutánpótlási forma nem is mindig elérhető. Ráadásul a fagyot víz fogyasztása, testen belüli felolvasztása nagyon megterhelő, különösen az alultáplált, energiahiányos szervezetet. Arról már nem is beszélve, hogy a vízfürdő a tollazatuk tisztán tartásához is fontos.


Ha nem teszünk ki itatót, a madarak bármilyen kis vízfoltot képesek télen is fürdésre
használni. A felvételen a 2011. év madara - a széncinege látható egy ilyen
szükségfürdőben (Videó: Orbán Zoltán).

 

Ezért hangsúlyozzuk a Madárbarát kert programban annak fontosságát, hogy  a lehető legtöbb madáretető mellett működjön itató-madárfürdő is. Azok, akik télen is itatják a madarakat tudják, hogy szárnyas kosztosaink majdnem olyan gyakran láthatóak az itatókon, mint magot, almát, cinkegolyót csipegetve.


Madaraktól nyüzsgő talajetető és -itató (Videó: Orbán Zoltán).

 

Azt, hogy milyen mértékben igénylik az etetőket látogató madarak az ivóvizet, jól jelzi az alábbi videofelvétel is. A talajetetőre kora reggel táplálkozni érkező madarak szinte azonnal felkeresik a megszokott itatót is, melynek vize azonban az éjszaka folyamán befagyott. A rendkívül intelligens, élelmes verebek megpróbálnak a jég széléből csipegetni és az itt keletkező olvadékvíz-filmből inni, ami azonban nem túl hatékony. Amint a jég helyére csapmeleg víz kerül, a vegyes mezei- és háziveréb-csapat mellett más fajok (a felvételen meggyvágó, kék és széncinege) is megjelennek, hogy ihassanak, majd a kora délután kisütő bágyadt napfényben fürödjenek is.


Az itatók télen természetesen befagynak, ezért a madarak ilyenkor még inkább
számítanak a segítségünkre (Videó: Orbán Zoltán).


Az itatók jégtelenítése

Télen a lényeg nem az, hogy a madarak számára a nap minden percében rendelkezésre álljon a víz. Már az is nagy könnyebbség nekik, ha legalább néhány órán keresztül hozzáférhetnek. Ezért elegendő, ha naponta egy-két alkalommal kiszedjük az itatóból a jeget, és a helyére maximum langyos csapvizet töltünk.

Itatótálca befagyva (Fotó: Orbán Zoltán).
Télen az olajos magvakat fogyasztó madarak a fokozott vízigényüket
a befagyott itatókból nem tudják fedezni (Fotó: Orbán Zoltán).

 

A jég eltávolítása gondot okozhat, ha a hidegben rideggé, törékennyé váló, például kerámia itatót használunk. Ezért a legjobb 40–50 cm átmérőjű, 5–10 cm mély műanyag virágalátét itatót alkalmazni, amiben a madarak fürödni is tudnak.

Az itató sérülését, eltörését úgy kerülhetjük el, ha langyos csapvizet folyatunk először a jégre, majd a felfordított itató aljára, ami megszünteti a jég tapadását, és egy tömbben kiesik a tálból. Ezt követően már csak fel kell tölteni az itatót, amihez vödör helyett szűk kiöntőnyílású locsolókannát vagy palackot használjunk, mert így el tudjuk kerülni a víz melléfolyatását, ami másnap reggelre az itatót mozdíthatatlanul az aljzathoz fagyaszthatja. Segíti a jégtelenítést a vízbe helyezett ülőrúd, mert ennél fogva könnyebben mozgathatjuk a befagyott itatót. 

Itató jégtelenítése (Fotó: Orbán Zoltán).
Télen a nem fémből készült itatókkal óvatosabban kell bánni a törésveszély miatt,
ezért langyos vízzel lazítsuk fel, majd óvatosan üssük ki a jeget, ...

Itató jégtelenítése (Fotó: Orbán Zoltán).
... majd tegyük vissza az ülőágat, ...

Itató jégtelenítése (Fotó: Orbán Zoltán).
... és töltsük fel langyos vízzel a megtisztított itatót (Fotók: Orbán Zoltán).

 

Annak érdekében, hogy embertársaink is biztonságban legyenek, az ablakpárkányra, erkélykorlátra kihelyezett itatókat mindig megfelelően rögzítsük, amire az itató vizébe helyezett kellő nagyságú kő is megfelel.

Néhány trükk a téli itatás megkönnyítéséhez

  • Ha az itató napon van, akkor a gyenge téli napsütés is késlelteti a víz befagyását.
  • Télen különösen előnyös a lágy műanyagból készült műanyag virágalátét itatótálca, mert ebből annak sérülése, eltörése nélkül eltávolítható a jég.
  • A jégtelenítés úgy a legkönnyebb, ha a kézmeleg vízből a jégre és az edény hátuljára is csorgatunk egy keveset.
  • Ha éjszakára egy követ teszünk a kazánra, fűtőtestre, akkor ezt a felmelegedett "indián radiátort" a jégtelenített itató vizébe téve elodázható a befagyás.
  • Ablakpárkányon, erkélyen, a házhoz közeli itatón hosszabbító segítségével 10-20W-os termosztátos (beállítható hőmérsékleten automatikuson ki- és bekapcsoló) akváriumfűtővel kis költséggel folyamatosan fagypont feletti hőmérsékleten tartható az itató vize;
  • Kis itatók vizében egy kevés cukor feloldása természetes fagyállóként (ezért nem fagy meg például télen az utcai standról árusított narancs) kitolja a jégképződés idejét , és plusz energia utánpótlást is jelent a madaraknak (sót ilyen célra ne használjunk, mert az életveszélyes a számukra!).
  • Etetni-itatni erkélyen, ablakpárkányon is lehet, erről részletesen olvashat itt >>.
  • Az etetőre kihelyezett alma nem csak élelmet, de némi vízutánpótlást is jelent a madarak számára, ha ez kőkeményre fagyott, csurgassunk rá meleg vizet, hogy felpuhulva a gyengébb csőrű madarak számára is megkönnyítsük a csipegetését.


Nagy fakopáncs etető itatóján.


Kék cinege ...


... és házi veréb téli itatón.


A balkáni gerle nem "kanalazva", hanem folyamatosan nyelve issza a vizet.


A fekete rigók is gyakori vendégei a téli etetőnél lévő itatónak, ...


... ahol a hideg ellenére is előszeretettel fürdenek.


Ha van egy kis szerencsénk, akár süvöltőket is láthatunk az etető mellé
telepített itatón.


Az etető itatóját a madarak akár egész későn – a videón látható vörösbegy az esti sötét
beálltakor – veszik igénybe (Videók: Orbán Zoltán).

 

Orbán Zoltán - Madárbarátok könyve (Cser Kiadó, 2013) külső borító.
Amennyiben részletesebben is érdekli a lakótelepeken, a ház körül és a
kertben végezhető mindennapi gyakorlati madárvédelem, ajánljuk
figyelmébe a Madárbarátok könyvét (részletek >>).

 

Orbán Zoltán

Hirdetés

Változás bejelentése

Ha az adatok nem felelnek meg a valóságnak, jelezd kérlek e-mailben!

 

 

Felelősségi nyilatkozat

A termelőtől.hu a termelő adatlapján található információk valódiságát nem tudja ellenőrizni, ezért felelősséget sem tudunk vállalni az ott leírtakért. A termelőtől.hu nem vállal felelősséget a látogató és a termelő közötti adásvételkor történő esetleges problémákért sem.