Hirdetés

Hirdetés

Az eddiginél is jobban fejleszthetők a magyar-orosz agrárkapcsolatok

A lehetőségek bővítése volt napirenden a magyar-orosz gazdasági vegyes bizottság mezőgazdasági munkacsoportjának kedden véget ért kétnapos budapesti tanácskozásán.

Az eddiginél is dinamikusabban fejleszthetők a magyar-orosz agrárkapcsolatok - állapították meg a Magyar-Orosz Gazdasági Vegyesbizottság mezőgazdasági munkacsoportjának kedden véget ért kétnapos budapesti tanácskozásán.

A magyar delegációt Kardeván Endre, a Vidékfejlesztési Minisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért és agrárigazgatásért felelős államtitkára, míg az orosz küldöttséget Alekszandr Leonyidovics Csernogorov, az Oroszországi Föderáció mezőgazdasági miniszter-helyettese vezette. A megbeszélésen az állattenyésztés, a növénytermesztés, a növény- és állategészségügy, az édesvízi akvakultúra, valamint a kereskedelmi, a tudományos és kutatási kapcsolatok fejlesztése volt a téma - mondta az MTI-nek Kardeván Endre.

A magyar delegációvezető az MTI-nek elmondta: az orosz küldöttség tagjaival megvitatták az állattenyésztés és a növénytermesztés területén eddig elért közös eredményeket, valamint beszéltek a két országot érintő állat- és növény-egészségügyi kérdésekről. Napirendre került a kereskedelmi kapcsolatok fejlesztése is - ezen a területen mindkét fél jelentős fejlesztési lehetőséget látott. Szó volt a tudományos és kutatási együttműködés fejlesztéséről is.

Kardeván Endre, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) élelmiszerlánc-felügyeletért és agrárigazgatásért felelős államtitkára és Alekszandr Leonyidovics Csernogorov orosz mezőgazdasági miniszter-helyettes . MTI Fotó: Kovács Attila

Kardeván Endre elmondta, hogy a két ország közösen fejleszt ki új búza- és kukoricafajtákat, együttműködik a vetőmag-termesztésben, az állattenyésztésben pedig a sertés- és szarvasmarha-tartásban. Magyarország tenyész- és szaporítóanyagot szállít Oroszországba. Az orosz mezőgazdasági miniszter-helyettes úgy vélte, a magyar szállítás a mezőgazdaság és az élelmiszeripar területén a jelenlegi két-háromszorosára is növelhető lenne, amennyiben Magyarország minőségi árut tud exportálni Oroszországba.

Újságírók előtt Alekszandr Csernogorov Oroszország számára kedvezőtlennek nevezte, hogy az országába irányuló magyar mezőgazdasági és élelmiszeripari kivitel lényegesen meghaladja a Magyarországra irányuló orosz áruszállításokat. Elmondta: a múlt évben mintegy 290 millió dollár értékben érkezett magyar mezőgazdasági és élelmiszeripari áru Oroszországba, míg onnan Magyarországra mindössze egymillió dollár értékben.

Az orosz küldöttségvezető szerint a kétoldalú kapcsolatoknak ezen a területen is jelentős lökést adhat a csütörtökön sorra kerülő magas szintű orosz-magyar találkozó. (Orbán Viktor miniszterelnök Vlagyimir Putyin orosz elnök meghívására egynapos munkalátogatást tesz Moszkvában.)

Kardeván Endre az MTI-nek elmondta, hogy az idei OMÉK díszvendége az Oroszországi Föderáció lesz. Februárban pedig várhatóan Budapesten találkozik a két ország agrárminisztere, Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter meghívására Magyarországra látogat Nyikolaj Fjodorov, az Orosz Föderáció mezőgazdasági minisztere.

Tovább kell növelni az Oroszországba irányuló élelmiszerexportot!

Tovább kell növelni az Oroszországba irányuló magyar élelmiszerexportot - közölte Font Sándor, a parlament mezőgazdasági bizottságának fideszes elnöke az MTI-vel, miután kedden véget ért a magyar-orosz gazdasági vegyes bizottság mezőgazdasági munkacsoportjának kétnapos budapesti tanácskozása.

A munkacsoport ülésén részt vevők megállapították: az eddiginél is dinamikusabban fejleszthetők a magyar-orosz agrárkapcsolatok.
A Fidesz parlamenti frakciója üdvözli, hogy Oroszországban is egyre nagyobb a bizalom a magyar élelmiszerek iránt, ez ugyanis munkahelyeket és további piacokat jelent a magyar gazdáknak - írta közleményében a parlament mezőgazdasági bizottságának kormánypárti elnöke.

Font Sándor hangsúlyozta: pártja nagyra értékeli, hogy az Oroszországba irányuló magyar mezőgazdasági export az elmúlt két évben csaknem 20 százalékkal nőtt, a 2011-es magyar élelmiszer-gazdasági export pedig meghaladta a 265 millió dollárt, amely 16 százalékkal magasabb az azt megelőző évhez képest, és a kivitel 2012 első hét hónapjában további 6 százalékkal emelkedett.

A kétoldalú kapcsolatok dinamikus fejlődése, a növekvő export a szakpolitikus szerint azt bizonyítja, hogy "az elmúlt évek bizalomerősítő politikájának lassan beérik a gyümölcse". Hozzátette: "törekvésünk, hogy tovább növeljük exportunkat Oroszország felé, és kihasználjuk azt az előnyünket, hogy a magyar élelmiszer ismert és kedvelt az orosz fogyasztók körében".

forrás: http://www.hirado.hu/

Hirdetés

Változás bejelentése

Ha az adatok nem felelnek meg a valóságnak, jelezd kérlek e-mailben!

 

 

Felelősségi nyilatkozat

A termelőtől.hu a termelő adatlapján található információk valódiságát nem tudja ellenőrizni, ezért felelősséget sem tudunk vállalni az ott leírtakért. A termelőtől.hu nem vállal felelősséget a látogató és a termelő közötti adásvételkor történő esetleges problémákért sem.