Hirdetés

Hirdetés

12 tipp: mondjunk nemet a cukorra!

A cukor alapvetően egy társadalmilag elfogadott, legális drog: erőteljesebb jutalomérzetet gerjeszt az agyban, mint a kokain – írja a The Huffington Post. Ráadásul súlyos betegségekhez vezethet, mint például szívelégtelenséghez, diabéteszhez, magas vérnyomás és koleszterinszinthez. Ha szeretnénk ezeket elkerülni, íme néhány tipp, amelyekkel könnyen megbirkózhatunk a cukor utáni vággyal.
Rendszeres étkezés. Napi háromszori főétkezés tízórai és uzsonna, vagy napi öt kis étkezés ajánlott. Sok embernek, ha nem eszik rendszeresen, leesik a vércukor szintje, éhségérzet tör rá, és többnyire édesség után sóvárog.
Válasszunk nyers ételeket. Minél közelebb áll az étel eredeti formájához, annál kevesebb cukrot tartalmaz. Az élelmiszerek természetes formájukban, mint például a zöldségek és gyümölcsök, nem okoznak metabolikus problémákat egy normálisan működő szervezetnek, különösen ha változatosan fogyasztjuk el.
Reggelink tartalmazzon fehérjét és zsírt. A tipikus szénhidrátban és cukorban gazdag reggeli a legrosszabb választás, mivel utána egész nap vágyódunk majd az édességre. Egy jó reggeli sokat segíthet, hogy megelőzzük a cukoréhséget. Igyekezzünk minden ételünkbe fehérjét és/vagy zsírt vinni. Ez segíti ellenőrzés alatt tartani a vércukorszintet.

Fűszerezzünk. A koriander, fahéj, szerecsendió, kardamon, szegfűszeg mind természetes módon édesítik meg ételeinket, és csökkentik a vágyódást a cukor után. Vegyünk magunkhoz multivitaminokat. A tápanyaghiány a vágyakozást még rosszabbá teszi, és minél kevesebbszer fordul elő, annál jobb. Sok tápanyag segíti a vércukorszintet kordában tartani, mint például a krómium, a B3 vitamin és a magnézium.

Mozogjunk. Torna, tánc vagy jóga. Bármely testmozgás, ami örömet okoz, csökkenti a kísértést, növeli az energiaszintet, és fékezi a vágyat egy kis cukorlöketre. Elegendő alvás. Mikor fáradtak vagyunk, gyakran fordulunk a cukorhoz, hogy energiát adjon a kimerültség ellen.

Méregtelenítsünk. Ilyenkor az embereknek nem csak az étvágya csökken, de a cukoréhsége is. Az első vágyhullám után, mely lehengerlő lehet, testünk alkalmazkodni kezd, egyre kevésbé akarjuk a cukrot. Érzelmi okok a háttérben.

Nagyon gyakran a cukor iránti vággyal valami olyan érzelmi szükségletet próbálunk kielégíteni, amit másként nem sikerült. Ne tartsunk otthon édességet. Nem lehet nassolni, hogy ha nincsen miből. Ne helyettesítsük a cukrot édesítőszerrel. Ez nem fogja csökkenteni a cukor utáni vágyat.

Tanuljunk meg kiigazodni a címkéken. Noha minél kisebb címkével bíró ételt fogyasztunk, annál jobb, de mindenképpen üdvözítő, ha csak olyasmit eszünk meg, amiről tudjuk, mi az. Minél hosszabb az alkotóelemek listája, annál valószínűbb, hogy a cukor szerepelni fog benne. Tehát először hasonlítsuk össze a termékek hány gramm cukrot tartalmaznak, és válasszuk a kevesebbet. Az álruhás cukor. Emlékezzünk, hogy a legtöbb “összetett” szénhidrát, amit fogyasztunk – mint a kenyér, zsömle, tészta – annyira nem is összetett. Többnyire inkább csak nagyon finomítottak, a szervezetben pedig úgy viselkednek, mint a cukor – ezért érdemes kerülni őket.

Forrás: www.elestar.hu/2010/hirek/egeszseg

Hirdetés

Változás bejelentése

Ha az adatok nem felelnek meg a valóságnak, jelezd kérlek e-mailben!

 

 

Felelősségi nyilatkozat

A termelőtől.hu a termelő adatlapján található információk valódiságát nem tudja ellenőrizni, ezért felelősséget sem tudunk vállalni az ott leírtakért. A termelőtől.hu nem vállal felelősséget a látogató és a termelő közötti adásvételkor történő esetleges problémákért sem.