Hirdetés

Hirdetés

1000 éves a magyar konyha

1000 éves magyar konyha. Mostanság bizony elég rossz sora van. A huszadik században a két világháborút követően fordult csak elő, hogy családjaink konyhája alapanyagok gazdagságában átmenetileg hiányt szenvedett, de a magyar nép áldozatos munkával rövid idő alatt mindannyiszor leküzdötte és Kánaánt varázsolt az üzletek és piacok pultjaira.

Nem úgy az ezredforduló végi rendszerváltás utáni időszakot, mikor is a termelési és piaci összeomlásból fakadó teljes anyagi csőd, a magyar családok többségének még a mindennapi táplálkozásukhoz szükséges alapvető élelmiszerek megvásárlását is, szinte lehetetlené tette. Mind ez pedig békeidőben történt. Serpenyős sertéspörkölt 1000 éves magyar konyha. Mostanság bizony elég rossz sora van.
A huszadik században a két világháborút követően fordult csak elő, hogy családjaink konyhája alapanyagok gazdagságában átmenetileg hiányt szenvedett, de a magyar nép áldozatos munkával rövid idő alatt mindannyiszor leküzdötte és Kánaánt varázsolt az üzletek és piacok pultjaira.
Nem úgy az ezredforduló végi rendszerváltás utáni időszakot, mikor is a termelési és piaci összeomlásból fakadó teljes anyagi csőd, a magyar családok többségének még a mindennapi táplálkozásukhoz szükséges alapvető élelmiszerek megvásárlását is, szinte lehetetlené tette. Mind ez pedig békeidőben történt.

Szegedi halászlé

A keletre csörtető globalizáció és a lelketlen hazai privatizáció felzabálta nem csak élelmiszerpiacainkat, hanem az addig eurókonfort mezőgazdaságunkat és annak termelését. Eltűntek a híres Lacikonyhák a hangulatos kis éttermek, utcai tejbárok, a friss zöldséget és gyümölcsöt olcsón árusító kofapiacok, és helyette, jöttek a szokásainktól és íz világunktól oly szokatlan Mc' Donalds, Mc Chiken, Burger King gyors falatozók és az íztelen nyugati és tengerentúli zöldségek és gyümölcsök.

Hányszor próbáltuk jártunkban- keltünkben korábbi külföldi újainkon az ottani alapanyagokból lecsót vagy pörköltet főzni újdonsült barátainknak? Soha sem sikerült úgy, ahogy szerettük volna, mert hiányzott az istenadta magyar fölben termett zöldség-, a hazánk rétjein legeltetett állatok-és kertjeinkben kapirgált baromfi húsának íze, sehol másutt nem létező zamata. Azonban semmi okunk sincs kételkedni abban, hogy a viszonyok jobbrafordultával ezúttal is a régi fényében fog csillogni a magyar konyha és ismét lesz minden család számára elérhető áron magyar zöldség, gyümölcs, hús és tejtermék. Már régen túl vagyunk azon, hogy a magyar konyhát csak a gulyásról, pörköltről, meg a túrós csuszáról ismerjék és emlegessék, és azt higgyék, hogy itt minden étel úszik a disznózsírban, messziről szaglik a szemet könnybeborító hagymarengetegtől és a lángoló vörös, maró paprikától.
Persze mindezen ételeink is rendkívül ízletesek és ínycsiklandók bármely nemzet fiai számára, jól elkészítve és mértékletes fűszerezéssel, de ezeken kívül a legszélesebb skálája kínálkozik a nyugati ízléshez közelebb álló, és mégis magyaros fogásoknak. Ami a tiszta, finom szalonnából olvasztott disznózsírt illeti, mértékkel használva- újabb kutatások adatai alapján mértékletes fogyasztása egészségünket nem károsítja- csak, előnyére válik a vele, sütött-főzött ételek zamatának.

Hagymát a francia szakácsok jóval többet használnak, mint a mi háziasszonyaink, mégsem panaszkodik azok szagára senki, és a paprika sem az a fűszerrém, melyre némelyek gondolnak, mert a szegedi nemes-édes vörös por azon kívül, hogy a világ legmagasabb cévitamin tartalmú ízesítőszere, még rendkívüli aromát és színt is kölcsönöz az étkeknek anélkül, hogy bárkinek a száját, vagy a gyomrát égetné. Mind ezt látszik bizonyítani a szegedi halászlé világhíre, vagy a tejfölös csirkepaprikás nagy sikere a nyaranta idelátogató turisták körében. Vannak azonban paprikamentes ételeink is bőséggel, mint például a nyárson forgatott malacsült, vagy a fiatal libapecsenye melyhez oly kitűnő a tejfölös uborkasaláta, de éppen ilyen ínyenc falat a rostonsült fogas tatármártással, vagy tűzdelt pulykapecsenye.

Leveseink közül ma már elmaradhatatlan rendelés az újházi tyúkhúsleves, de az alföldi bográcsgulyás és a csülkös bableves is csipetkével. Erősebb gyomor kell a disznótoros fogásokhoz éppen úgy, mint a nagy sikernek örvendő kolozsvári töltött káposztához, vagy a tejfölös székelykáposzta egy-egy magyaros adagjához. Az ételekhez szelt ropogós barna héjú kenyeret, pedig hét földrész csodájaként számon tartott magyar búza őrleményéből dagasztják, sütik szorgos pékjeink.

Most már itt az ideje, hogy a főfogások után rátérjünk az édességekre. Az asztalra kerülő túróval, meggyel, mákkal vagy káposztával töltött rétes, finoman porcukorral meghintve csodálatos ínyencség, éppen úgy, mint az erdélyi vargabéles, vagy a jó illatú rúdracsavart mandulás kürtöskalács, és mindezek fejedelme, a farsangi fánk házi baracklekvárral tálalva.
Tortáink és azok marcipándíszei szinté a magyar cukrászművészet olyan műremekei melyek Európa szerte ismertek, és ízben méltó vetélytársai a környező országok hasonló édességeinek.

A legjobb franciákkal és olaszokkal versenyző magyar sajtok, a versenytársak nélkül álló magyar gyümölcsök zárják le ebédjeink, vacsoráink ételeinek rendjét, melyek minden fogásához ott van a megfelelő magyar ital: étvágygerjesztőnek az ürmös, a „száraz” szamorodni, meg a világhírű kecskeméti barackpálinka, hazánk vulkánikus talajának tüzét magába záró, hangulatot ébresztő somlai rizling, a badacsonyi kéknyelű és szürkebarát, az egri leányka és bikavér, a debrői hárslevelű, a szekszárdi kadarka, a soproni kékfrankos, végül pedig, de egyáltalán nem utolsónak a borok királya, a megszámlálhatatlan világversenyt nyert, csodálatos tokai aszú.
Egy nyáresti vacsora, mely egy pohárka tokai aszúval végződik a fényárban úszó Duna korzó valamelyik vendéglátójának teraszán, mindenkor felejthetetlen élményt és emléket hagy azokban, aki fogékonyak az élet "pillanatnyi" örömei iránt is.

Csodálatos vagy Magyarország! A "Magyar konyha" rovatunkban indítunk főzőtanfolyamot, és rendszeresen közlünk hazai ízekre épülő ételrecepteket. Kérem, olvassák rovatunkat, és fogyasszák jó étvággyal az innen tanult és elkészített ételeket!

Forrás: http://www.magyarhirek.hu/index.php?mod=article&cat=gasztronomia&article...

CsatolmányMéret
magyarkonyha_1.jpg9.77 KB
magyarkonyha_2.jpg8.03 KB
magyarkonyha_3.jpg10.11 KB
magyarkonyha_4.jpg6.67 KB
magyarkonyha_6.jpg10.6 KB
magyarkonyha_5.jpg8.8 KB
magyarkonyha_7.jpg9.1 KB
Hirdetés

Változás bejelentése

Ha az adatok nem felelnek meg a valóságnak, jelezd kérlek e-mailben!

 

 

Felelősségi nyilatkozat

A termelőtől.hu a termelő adatlapján található információk valódiságát nem tudja ellenőrizni, ezért felelősséget sem tudunk vállalni az ott leírtakért. A termelőtől.hu nem vállal felelősséget a látogató és a termelő közötti adásvételkor történő esetleges problémákért sem.