A rendezvény maga tulajdonképpen egy falusi spájz (éléskamra) bemutatása a nagyközönség felé úgy, hogy a hagyományokat a régies ízeket megőrizzük, és átadjuk a mai ifjúságnak azzal, hogy ők is továbbadják ezen értékeket, így valódi hagyományőrzést és gasztronómiai értékmentést tudunk végezni az utókor számára.
A rendezőség azzal a kéréssel fordul az ország valamennyi településének önkormányzatához, hogy tájékoztassa a helyi lakosságot, és gyűjtse be a lakosok által felajánlott helyi jellegzetes, népies, hagyományőrző ételeket, legyen az lekvár, befőtt, savanyúság, szárított gomba, csipkebogyó, birsalmasajt, száraztészta, egyedi padláson szárított kolbászfélék vagy bödön zsír, amiben a zsír közzé tették el a tepertőt, sült oldalast.
Melyik településre mi volt a jellemző, mit tettek el az őseink a hosszú téli napokra? Minden bemutatandó darabból csak kis mennyiség szükséges, annyi, hogy a Bogácsi Művelődési Otthonban a település vagy csapat részére kijelölt 2-3 m2 helyen be tudjanak rendezni egy legfeljebb 4 polcból álló állványt, stelázsit, és azt ízlésesen berendezik a magukkal hozott, spájzban tartandó termékekkel. Mellette legfeljebb egy asztalon, amit szintén magukkal hoznak, bemutatják a településre jellemző ebédlő, étkező asztalt, annak korabeli tartozékaival. A Bogácsi Önkormányzat támogatja azt, ha ezen a napon bemutatót tartó őstermelők a fürdő előtt lévő kispiacon az őstermelésből származó portékáikat (természetesen minden ide vonatkozó szabályt betartva) árusítsák, mintegy kézműves kirakodó vásár jelleggel. A régi paraszti élet megkövetelte a maga takarékoskodását, a találékonyságot, és utódról-utódra szállt a titkos ősi recept, hogy hogyan kell eltenni egyes élelmiszert a hosszú téli napokra. Ezeket a népszokásokat szeretnék bemutatni ország-világnak mint gasztronómiai csodákat.
Szintén szombaton rendezik meg immár harmadik alkalommal a Bogácsi Kocsonyafőző Versenyt. Bárki jelentkezhet az ország bármelyik pontjáról, sőt a határon túlról, aki elfogadja a verseny szabályait és január 21-én legkésőbb 10.00-ig átad két tányér otthon, előző nap elkészített kocsonyát egyszerű eldobható műanyag tányérban tálalva a zsűri részére. A versenyen bárki részt vehet, aki elfogadja a verseny szabályait. Bármilyen kocsonyával lehet nevezni (de főleg sertésből készülttel).
Forrás: http://minap.hu/news.php?extend.48189.
Csatolmány | Méret |
---|---|
spajz2.jpg | 21.38 KB |
A termelőtől.hu a termelő adatlapján található információk valódiságát nem tudja ellenőrizni, ezért felelősséget sem tudunk vállalni az ott leírtakért. A termelőtől.hu nem vállal felelősséget a látogató és a termelő közötti adásvételkor történő esetleges problémákért sem.
Friss hozzászólások
19 hét 1 nap
2 év 12 hét
3 év 21 hét
3 év 23 hét
7 év 34 hét
8 év 15 hét
8 év 24 hét
8 év 24 hét
5 év 31 hét
8 év 28 hét