Hirdetés

Hirdetés

Szőlő szüret - fürtös finomságok

Menthetetlenül itt az ősz, annak minden előnyével és hátrányával együtt. Szeptembertől már minden zöldségesnél kaphatunk finom, mézédes hazai szőlőt. Ami sok hasznos vitamin forrása, ráadásul elérhető áron. Összegyűjtöttük az 5 kedvenc szőlős receptünket is, ami még a kezdő szakácsok számára is könnyen elkészíthető.

Forrás: www.mindmegette.hu

Vendégváró szőlős camembert

Hozzávalók: 1 hosszú bagett, 20 dkg camembert, 1 fürt szőlő, áfonyalekvár

Elkészítés: A bagettet felkarikázzuk, és sütőben megpirítjuk. Míg meleg, bőségesen megkenjük áfonyalekvárral, és ráhelyezzük a felszeletelt camembert sajtot. A tetejére 1-1 félbevágott nagy szemű szőlőt teszünk - látványosabb, ha fehér és piros szeműt is. Végül a stabilitás érdekében átszúrjuk egy fogvájóval.

Forrás: www.blogspot.com

Mézes szőlőkrémleves

Hozzávalók: 50 dkg fehér szőlő, 15 dkg kék szőlő, 3 dl víz vagy must, 2 dl hideg tej, 1,5 dl tejszín, 5 dkg vaj, 1 púpozott evőkanál liszt, csipetnyi só, citromlé, méz ízlés szerint.

Elkészítése: A vizet vagy mustot felforraljuk, beledobjuk a fehérszőlőszemeket, és addig főzzük, amíg a szőlő színt nem vált, illetve a héja meg nem repedezik (pár perc). Ezalatt a vajat megolvasztjuk, beleszórjuk a lisztet, felengedjük a hideg tejjel, és kavargatva besűrítjük. A megfőtt szőlőt leturmixoljuk, majd a levet szitán átszűrve a fehérmártáshoz adjuk, és elkeverjük. Felforraljuk, hozzáöntjük a tejszínt, sóval, citromlével és mézzel ízesítjük, majd néhány perc alatt kiforraljuk. A kék szőlőt jól megmossuk, a szemeket félbevágjuk, magjait eltávolítjuk, és ezzel tálaljuk a jól behűtött krémlevest.

Szőlősaláta

Hozzávalók: 1 fürt szőlő, néhány levél saláta, 1/2 kígyóuborka apróra vágva, 1/4 lila hagyma apróra vágva, egy marék olajbogyó, 1 evőkanál szőlőmagolaj, 1 kiskanál balzsamecet.

Elkészítés: A szőlőt megmossuk, leszemezzük - ha nagyon nagy szemű, a szemeket félbevághatjuk -, a zöldségeket felszeleteljük, az olajbogyót félbevágjuk, aztán e hozzávalókat összekeverjük. Meglocsoljuk a szőlőmagolajjal és a balzsamecettel, s már kész is van. Pirítóssal kínálhatjuk.

Kókuszos szőlőtorta

Hozzávalók: 200 g hideg vaj, 200 g porcukor, 3 db egész tojás, 3 evőkanál citromlé, 180 g liszt, 80 g kókuszreszelék, fél teáskanál sütőpor, 2 fürt szőlő

Elkészítés: Először is a szőlőt megmossuk és leszemezzük. Ezután a vajat a porcukorral és a tojásokkal alaposan habosra keverjük. Végül hozzáadjuk a citromlevet is. A lisztet összekeverjük a sütőporral és a kókuszreszelékkel, majd az egészet apránként a tojásos masszához adjuk- így az egészet homogén masszává keverjük. Kivajazott, kilisztezett torta, vagy pite formába öntjük és belesimítjuk a masszát. Ezután rátesszük a szőlőszemeket – nem kell belenyomni, mert a tészta megemelkedik. 180 C-ra előmelegített sütőbe tesszük, és 35-40 perc alatt készre sütjük.

Szőlős-almás kalácspuding

Hozzávalók: 20 dkg szőlő, 20 dkg alma,10 dkg cukor vagy méz, 1 csipet őrölt fahéj, 8 dkg darált dió, vagy mandula, 1 citrom reszelt héja, 20 dkg kalács,1 tojássárgája,1-1,5 dl langyos tej, 4 dkg vaj.

Elkészítés: A szőlőt leszemezzük, megmossuk, negyedekre vágjuk, kimagozzuk. Az almát megtisztítjuk, kimagozzuk, majd vékonyra felszeleteljük. A szeletelt almát lábasba tesszük a cukorral, vagy mézzel, a fahéjjal, és kíméletesen megpároljuk. Amikor már puha, de még nem ment szét, levesszük, belekeverjük a diót, a szőlőt, és a reszelt citromhéjat. Egy kb. 18 cm átmérőjű és 6-7 cm mély hőálló tálat kikenünk vajjal. A sütőt 180 fokra (gázsütő 2. fokozat) előmelegítjük. A kalácsot vékonyra szeleteljük. Összekeverjük a tojások sárgáját a langyos tejjel és a vajjal. A kalácsszeleteket megmártjuk ebben a tojásos tejben, majd kibéleljük vele a formát. Beleöntjük az almás-szőlős tölteléket, elegyengetjük, majd betakarjuk kaláccsal, és kicsit megnyomkodjuk. A sütőben készre sütjük (40-45 perc). Amikor szép piros és roppanós a teteje, kivesszük, körbevágjuk, és tálra borítjuk. Melegen szeleteljük az asztalnál. Vaníliaöntetet kínálhatunk mellé.ű

forrás: http://www.frisss.hu/hirek/szolo-szuret---furtos-finomsagok-

Hirdetés

Változás bejelentése

Ha az adatok nem felelnek meg a valóságnak, jelezd kérlek e-mailben!

 

 

Felelősségi nyilatkozat

A termelőtől.hu a termelő adatlapján található információk valódiságát nem tudja ellenőrizni, ezért felelősséget sem tudunk vállalni az ott leírtakért. A termelőtől.hu nem vállal felelősséget a látogató és a termelő közötti adásvételkor történő esetleges problémákért sem.