Hirdetés

Hirdetés

Sikeres egyhetes ellenőrzés a Nagybani Piacon

Budai Gyula, a Vidékfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára által koordinált, a Budapesti Nagybani Piacon folytatott illegális zöldség– és gyümölcskereskedelem felszámolására indított ellenőrzési sorozat újabb állomásához érkezett. Közlemény.

Budai Gyula tájékoztatása szerint a NAV Bevetési Főigazgatósága 2012. augusztus 26-án 22.00 órától 2012. szeptember 1-jén 03.00 óráig egyhetes ellenőrzést hajtott végre a Budapest, Nagykőrösi út 353. szám alatt található Nagybani Piacon a NAV Közép-magyarországi Regionális Adó Főigazgatósága, a Készenléti Rendőrség Rendészeti Igazgatóság Bevetési Főosztálya, a Pest Megyei Kormányhivatal Növény-és Talajvédelmi Igazgatósága részvételével. Az akcióban napi szinten több mint 40 fővel voltak jelen a hatóságok.

A NAV munkatársai a helyszínen ellenőrző-áteresztő pontokat létesítettek, ahol a piacra bemenő, illetve a piacról kimenő tehergépjármű forgalmat ellenőrizték.

A piac belterületén mobilcsoportok kerültek felállításra a különféle hatóságok ellenőreiből, melyek a bérleménnyel rendelkező nagykereskedőket vonták ellenőrzés alá az akció idejére meghatározott gyümölcsök, zöldségek (burgonya, hagyma, nektarin, citrom, alma, fokhagyma, szőlő, őszibarack), illetve a tojás származásának, eredetének a vizsgálata céljából.

A pénzügyőrök az akció időtartama alatt 1.551 tehergépjármű ellenőrzést hajtottak végre, amelyből 746 esetben végeztek a helyszínen adatrögzítéses ellenőrzést, melyek az érzékeny áruköröket érintették. Az adóellenőrök 92 eljárást folytattak le, amely 49 árueredet vizsgálatból (jellemzően citrom, burgonya, vöröshagyma és nektarin), 36 foglalkoztatotti és 7 próbavásárlásból tevődött össze. A 49 árueredet ellenőrzésből a helyszínen 18 esetben tudták igazolni a termék származását. A 7 próbavásárlás alkalmával az adózók 4 esetben adtak nyugtát az értékesített termékről, 3 esetben további ellenőrzés lefolytatására kerül sor.

Tekintettel arra, hogy a vizsgálatok jellemzően a kereskedőkre irányultak, őstermelők elenyésző számban kerültek vizsgálatra. A vizsgált 55 adózóból 50 fővárosi vagy Pest megyei illetékességű volt. A helyszíni vizsgálatok során szükségessé vált a beszállítási útvonalak ellenőrzése is, ezért a 29-én és 30-án éjszaka végzett ellenőrzések kiegészültek a NAV egységeinek járőrautóival lefolytatott helyszíni eljárásaival.

Pest Megyei Kormányhivatal Növény-és Talajvédelmi Igazgatósága az akció keretében 43 jegyzőkönyvet vett fel az alábbi termények esetében (0,9t burgonya, 1,6t paradicsom, 2,5t uborka, 65t vöröshagyma, 11t szőlő, 9t őszibarack, stb.). Az igazgatóság munkatársai 13 esetben indítottak hatósági eljárást, melynek keretében összesen 944’454 Ft összegben szabtak ki bírságot.

Érdemes megemlíteni, hogy a Készenléti Rendőrség az egyhetes akció során többek között egy bűncselekmény elkövetésének gyanúja miatt körözött személyt is kézre kerített.

A helyszíni tapasztalatok azt mutatták, hogy napról napra jelentősen esett a forgalom a Nagybani Piacon, a raktárhelységekben bérlettel rendelkező nagykereskedők jelentős része ki sem nyitott. Az első ellenőrzési napon mintegy 50-60%-os átlagos nyitási hajlandóság jellemezte a nagykereskedelmi egységeket, amely az utolsó napon 5% alatt maradt. A kistermelői sorokon is ingadozást mutatott az adózói jelenlét, de ebben a körben a nagykereskedelmi egységekhez képest lényegesen kiegyensúlyozottabb volt a piac. Az ellenőrzéseket az adózók alapvetően pozitívan fogadták, mivel a kétes származású árukat árusítók napokon keresztül nem nyitottak ki, illetve a kistermelői sorokra beülő nepperek nem jelentek meg.

Az akció összességében sikeres volt és annak folytatása várható. A piac területén megjelenő adózók számlaadási morálja jelentősen javult a jelenlét időszakában, a piacon rend lett abban a tekintetben, hogy kizárólag azon szereplők kötöttek üzletet hatósági jelenlét mellett is, akik gondoskodtak a jogügyletek bizonylatolásáról.

(elemzeskozpont.hu, Vidékfejlesztési Minisztérium)

 

Hirdetés

Változás bejelentése

Ha az adatok nem felelnek meg a valóságnak, jelezd kérlek e-mailben!

 

 

Felelősségi nyilatkozat

A termelőtől.hu a termelő adatlapján található információk valódiságát nem tudja ellenőrizni, ezért felelősséget sem tudunk vállalni az ott leírtakért. A termelőtől.hu nem vállal felelősséget a látogató és a termelő közötti adásvételkor történő esetleges problémákért sem.