Hirdetés

Hirdetés

Olcsó és természetes házi tisztítószerek

Nálad is hegyekben állnak a különböző márkás és drága tisztítószerek? A penészt, a gomba foltokat vagy éppen a vízkövet házi módszerekkel is ugyanolyan hatásosan el lehet távolítani. Összegyűjtöttük a legolcsóbb és legtermészetesebb lehetőségeket.

 


Szódabikarbónás vízzel megtisztíthatod a zsíros felületeket. (Northfoto)

1. Só

Bármilyen meglepően hangzik, de az egyszerű, finom szemű konyhai sóval kiválóan lehet tisztítani a tűzhelyet. Három evőkanál só és némi víz segítségével masszát készítesz belőle, egy részét ráöntöd a kezelni kívánt felületre, és kész is a súrolószer. Mindemellett fertőtlenítő, illetve szagtalanító hatással is bír, így ha kellemetlen illatot árasztó ételmaradék maradt a konyhapulton vagy furcsa szaga van a mosogatónak, akkor bátran súrold át egyszerű sóval.

2. Citrom

A citrom elsősorban kiváló fertőtlenítőszer, másodsorban remek légfrissítő is. Hogyan használd? Facsarj ki egy citrom levét, hígítsd fel 3 dl vízzel, majd töltsd át egy permetező palackba, és már készen is van a házi légfrissítő. Eljött az ősz és megfáztál? Esetleg a csemeték lettek betegek? Ha citrom levével átitatott törlőkendővel áttörlöd a kilincseket, illetve a gyakran használt tárgyakat, akkor kiválóan fertőtleníted az otthonod a bacilusoktól.

3. Banánhéj

Gyümölcssalátát készítesz vacsorára? Ha banán is szerepel a repertoárban, akkor semmiképp se dobd el, mert a növényeid hálásak lesznek érte. Dörzsöld át a levelüket a déli gyümölcs héjával és hagyd megszáradni. A levelek sokkal fényesebbek és egészségesebbek lesznek, kiváltképp, ha rendszeresen alkalmazod majd ezt a technikát. Érdekesség, hogy a krumpli héját is remekül hasznosíthatod, ha az ablakodat pucolod meg vele. Legalább olyan hatékony lesz, mint az ecet és az újságpapír.

4. Szódabikarbóna

Eddig csupán lekvárok és befőttek tartósítására használtad? Itt az ideje, hogy más szemmel tekints rá. Tartósító hatása mellett remekül lúgosítja a vizet, így ha szódabikarbónás vízbe áztatsz egy zsírosabb tárgyat vagy felületet, akkor utána könnyebben el tudod távolítani a nem kívánt szennyeződéseket. Mindemellett a konyhasóhoz hasonlóan, magába zárja a szagokat és a kávé-, illetve teafoltokat is remekül eltünteti a ruháidból. Továbbá fémtárgyakat is csillogóbbá varázsolhatsz vele.

5. Lenolaj

Biztos, hogy megfelelő bútorápolót használsz? Próbáld ki a lenolajat, és le sem fogsz mondani róla. Ha egy deciliter lenolajat néhány evőkanál ecettel összekeversz, fa bútoraidat fényessé és élettel telivé varázsolhatod. Itass át egy törlőkendőt a lenolajos oldattal, és töröld át fa bútoraidat vele. Meglátod, a hatás garantáltan nem marad el.

6. Ecet

Az ecet az egyik legrégibb házi tisztítószer, így kiválóan alkalmas fertőtlenítésre. Ha penész vagy gomba foltok vannak a lakásban, akkor ne habozz, önts rá egy kis ecetet, hagyd állni rajta, és 30 perc elteltével már csak át kell törölnöd az érintett felületet. Mi a 20 százalékos, hígítatlan verziót ajánljuk.

forrás: http://eletmod.msn.mainap.hu/

Hirdetés

Változás bejelentése

Ha az adatok nem felelnek meg a valóságnak, jelezd kérlek e-mailben!

 

 

Felelősségi nyilatkozat

A termelőtől.hu a termelő adatlapján található információk valódiságát nem tudja ellenőrizni, ezért felelősséget sem tudunk vállalni az ott leírtakért. A termelőtől.hu nem vállal felelősséget a látogató és a termelő közötti adásvételkor történő esetleges problémákért sem.