Hirdetés

Hirdetés

Megállapodást írnak alá a Magyar Tanya- és Falugondnoki Együttműködésről

A Magyar Tanya- és Falugondnoki Együttműködésről ír alá megállapodást hét falugondnok egyesület és a Falufejlesztési Társaság december 15-én a budapesti Vajdahunyadvárban. Falugondnokság ma már több mint 1200 településen található az országban, és a hálózat megyénként egyesületekbe szerveződött.

Hét falugondnoki egyesület és a Falufejlesztési Társaság írja alá a Magyar Tanya- és Falugondnoki Együttműködés megalapításáról szóló okiratot december 15-én, a Vajdahunyadvárban – áll a Vidékfejlesztési, Képzési és Szaktanácsadási Intézet (VKSZI) közleményében. A megállapodás célja az ország különböző területein a falu- és tanyagondnoki szolgálatok ügyében tenni akaró szervezetek, vidék- és közösségfejlesztő, szociális munkát végző szakemberek, továbbá a falu- és tanyagondnoki szolgáltatást végző szervezetek és személyek érdekeinek hatékony érvényre juttatása.

Az aláíró egyesületek szakmai műhelybeszélgetést is terveznek, amelynek célja a közös gondolkodás a falugondnokság jelenlegi helyzetéről és jövőbeni lehetőségeiről. Az együttműködést a Baranya Megyei Falugondnokok Egyesülete, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Tanya- és Falugondnokok Egyesülete, a Falugondnokok Duna-Tisza Közi Egyesülete, a Falugondnokok Vas- és Győr-Moson-Sopron Megyei Egyesülete, a Hajdú –Bihar Megyei Tanya és Falugondnokok Egyesülete, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Falu-és Tanyagondnokok Egyesülete, a Zalai Falvakért Egyesület és a Falufejlesztési Társaság hozza létre.

Az aláírási eseményen jelen lesz Soltész Miklós, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium államtitkára is. Az első falugondnokság Kemény Bertalan, a VÁTI településtervezőjének gondolatából és a Falufejlesztési Társaság szervező munkájának eredményeként született 1990-ben. A szolgálat elsődleges célja a helyi lakosok és az ellátó intézmények, a lakóhely és a munkahely, valamint az emberek közötti kapcsolathiány felszámolása volt.

A falugondnok hálózat azóta is folyamatosan bővül, és jelenleg már több mint 1200 településen található az országban, amelyek megyénként egyesületekbe szerveződtek – közölte a VKSZI. A falugondnokok egyfajta szociális munkát végeznek és összekötik egymással az embereket. Elérhetővé teszik a településen kívül fekvő alapvető szolgáltatásokat, mint például a bolt, a piac, a gyógyszertár vagy az orvos. Az idősek számára ebédet visznek, segítenek a kisebb a ház körüli munkákban, de ennél is fontosabb az odafigyelés, amely hiánycikké vált, nemcsak az aprófalvakban. Megszervezheti a közösségi ünnepeket, kirándulásokat és rábeszélheti az embereket a részvételre.

Mindemellett szakmai segítséget is nyújthat. Lényeges szerepe lehet a helyi gazdasági együttműködések felélesztésében a közmunka-szervezési együttműködéstől kezdve a szövetkezeti értékesítésig, a helyi piacok kiépítésének a kezdeményezésén keresztül a pótolhatatlan közösség- és nemzetszervező népfőiskolai mozgalomba való bekapcsolódásig.

A VKSZI szerint a megyei egyesületekbe tömörült falu és tanyagondnoki szolgálatok a vidék megtartó erejének, és a vidéken élők életminőségének egyik fontos pillérét jelentik. A szolgálatok, a civil szervezetek az átalakuló közigazgatási és közszolgáltatási rendszerben új kihívások elé néznek, ugyanakkor az immár két évtizede működő ellátórendszer a fenntarthatósága érdekében folyamatos fejlesztéseket, megújulást igényel, amelyhez az együttműködés nagyban hozzájárulhat.

A Magyar Tanya- és Falugondnoki Együttműködést azok a szervezetek hozták létre, akik hosszú ideje tartósan segítik a magyar falugondnoki szolgálatok működését, és egységes elvek alapján közösen kívánnak tenni a falugondnoki rendszer értékeinek megőrzése, és további fejlődése érdekében. Az új szervezet legfőbb alapelvei között szerepel a szakmaiság, a hitelesség, a nyitottság, valamint a politikai függetlenség. Célja a magyarországi falugondnokság érdekeinek képviselete és a falugondnoki szolgálatok munkájának szakmai segítése. Az együttműködés során végzett tevékenységük szorosan kapcsolódik a Nemzeti Vidékstratégiához és munkájukat a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat is kiemelten támogatja.

Forrás: http://www.agromonitor.hu/index.php/videk/39-videk/5707-megallapodast-ir...

Hirdetés

Változás bejelentése

Ha az adatok nem felelnek meg a valóságnak, jelezd kérlek e-mailben!

 

 

Felelősségi nyilatkozat

A termelőtől.hu a termelő adatlapján található információk valódiságát nem tudja ellenőrizni, ezért felelősséget sem tudunk vállalni az ott leírtakért. A termelőtől.hu nem vállal felelősséget a látogató és a termelő közötti adásvételkor történő esetleges problémákért sem.