Hirdetés

Hirdetés

Kukoricás-póréhagymás rizottó kukoricahajjal

Forrás: http://rakottkert.blogspot.hu

Megtévesztő a rizottó tetején az a ki halmocska, látvány alapján reszelt parmezánnak is gondolhatnánk. Pedig nem: az bizony a friss kukorica levelei alatt található egészen vékonyka, világos, gyenge kukoricahaj, aminek a levelekből kilógó része idővel bebarnul és azt már inkább mondanám bajusznak. A burok alatti kukoricahaj fogyasztható, sőt gyógyhatású. Íze, mint a kukoricáé és bár légies volta miatt szinte észrevehetetlen, mégis biztos vagyok benne, hogy hozzájárul az összhatáshoz akár rizottóba, akár pl. salátába, töltelékbe keverjük. És közben micsoda jó érzés, hogy felhasználtunk valamit, amit eddig talán kidobtunk volna!

Nagyon jó melengető, tápláló egytálételnek tartom a rizottót, ha van rá fél-háromnegyed óránk és azonnal, frissen tudjuk tálalni-fogyasztani, szerintem ideális hétköznapi ebéd, vagy vacsora. Itt egy másik őszies rizottó receptem is.

Recept:

250 g arborio, vagy más rizottó rizs

1 póréhagyma

1 cső zsenge kukorica

1/2 dl száraz fehérbor

850 ml meleg szárnyas-, vagy zöldség alaplé

70 g vaj

60 g parmezán frissen reszelve

só, frissen őrölt bors

A kukorica leveleit leszedjük, de a hajat (vagy bajuszt?) megőrizzük. A kukoricát mély tálba állítjuk és éles késsel körben levágjuk a csőről a szemeket.

A póréhagyma fehér részét először hosszában negyedekbe vágjuk, majd felszeleteljük. Nagyméretű, vastag aljú lábasban 40 g vajon egy csipet sóval üvegesre pároljuk. Hozzáadjuk az egyszer átmosott rizst, átforgatjuk. Ráöntjük a bort, kevergetve elpárologtatjuk. A felmelegített alaplevet másfél decinként adagoljuk a rizshez, folyamatosan kevergetve, mindig megvárva, hogy egy adag folyadékot teljesen magába szívjon. Az utolsó harmad alaplé hozzáadása előtt a kukoricaszemeket is a rizshez keverjük. Amikor az utolsó adag folyadék hozzáadása után a rizsszemek már haraphatóan megpuhultak, továbbra is kevergetve hozzáadjuk a maradék 30 g vajat. Ekkor már elzárjuk a tüzet alatta. Végül belekeverjük a parmezánt is. Ha szükséges, még sózzuk.

Tálaláskor frissen őrölt borssal és a felaprított kukoricahajjal szórjuk meg.

Hirdetés

Változás bejelentése

Ha az adatok nem felelnek meg a valóságnak, jelezd kérlek e-mailben!

 

 

Felelősségi nyilatkozat

A termelőtől.hu a termelő adatlapján található információk valódiságát nem tudja ellenőrizni, ezért felelősséget sem tudunk vállalni az ott leírtakért. A termelőtől.hu nem vállal felelősséget a látogató és a termelő közötti adásvételkor történő esetleges problémákért sem.