Hirdetés

Hirdetés

Ismerjük meg a zöldségnövények tápanyagigényét!

A növények egészséges fejlődéséhez a megfelelő tápanyagellátás szükséges, ám ehhez ismernünk kell a növények különböző talaj illetve tápanyagigényeit.

Amikor egy zöldségnövényt szeretnénk a kertünkben termeszteni, figyelembe kell venni, hogy, ezek a növények eltérő mértékben hasznosítják a különböző tápanyagokat. Vannak úgynevezett élhetetlen növények, mint pl. az uborka, amely csak igen magas tápanyag szint mellett képes jól fejlődni.

zöldségnövények tápanyag szükségleteit alaptrágyázással tudjuk fedezni, ehhez használhatunk műtrágyát vagy szerves trágyát. Mindkettőt leginkább ősszel érdemes a talajba juttatni, ássuk be a talajba, és hagyjuk, hogy ott bomlás útján feltöltse a talajt tápanyagokkal. Később a nitrogént és más mikroelemeket öntözéssel is pótolhatunk a növekedés és a terméskötődés során.

A nagy tenyészterületű zöldségnövényeknél érdemes fészektrágyázást is alkalmazni,ahol közvetlenül a gyökér mellett biztosítjuk a fejlődéshez szükséges tápanyagot.

A káposztaféléknek is igen nagy a tápanyag igénye, itt érdemes az éves szervestrágyázás, de mellette még műtrágyát is adhatunk a növényeknek. A lombozat egészséges fejlődése érdekében, adhatunk egy-két alkalommal nitrogén fejtrágyát.

A gyökérzöldségfélék káliumigényes növények, itt épp a nitrogén túladagolást kell elkerülni, mert akkor kevesebb ideig lehet majd a zöldségeket tárolni. Ősszel ássunk be az ágyásokba egy adag szerves trágyát, és ha szükséges még műtrágyával pótoljuk a káliumot.

kert

A hagymafélék a nitrogén dús talajban kevésbé tudnak fejlődni, épp ezért soha ne trágyázzunk közvetlenül a hagyma alá, csak olyan területre ültessük őket ahol 2-3 éve történt utoljára a tárgyázás.

A paradicsom és a paprika foszfor és káliumigényes növény, de itt is csak ősszel érdemes a szerves trágyát kijuttatni, amely a tápanyag igény kétharmadát fedezi, a fent maradó részt érdemes műtrágya formájában fejtrágyázással vagy levéltrágyázással kijuttatni a növekedési időszakban.

A tökfélék termesztése során alkalmazzunk fészektrágyázást, melybe 1-2 kg érlelt trágyát teszünk, majd földdel betakarjuk.

A hüvelyesek közül a borsót kell tápanyag dús talajba ültetni, a foszfor a kálium és a nitrogén kétharmadát ősszel, szerves trágyával dolgozzuk a talajba, majd a fejlődési időszakban pótoljuk a fent maradó részt.

A bab szintén egy tápanyagigényes növény, a kezdeti fejlődéshez nitrogénben gazdag tápanyagot kell kijuttatni.

Végül az uborka, amely szintén a tápanyagigényes növények közé tartozik, itt fontos a megfelelő arány betartása a jó terméshozamhoz: N:P:K -4:1:5 a helyes arány.

forrás: http://napiotthon.hu

Hirdetés

Változás bejelentése

Ha az adatok nem felelnek meg a valóságnak, jelezd kérlek e-mailben!

 

 

Felelősségi nyilatkozat

A termelőtől.hu a termelő adatlapján található információk valódiságát nem tudja ellenőrizni, ezért felelősséget sem tudunk vállalni az ott leírtakért. A termelőtől.hu nem vállal felelősséget a látogató és a termelő közötti adásvételkor történő esetleges problémákért sem.