Hirdetés

Hirdetés

Így készül a molnárkalács Borsodnádasdon (képriport)

A borsodnádasdi molnárkalácssütés hagyománya idén ősszel felkerült az UNESCO szellemi kulturális örökség magyar jegyzékére.

A molnárkalács korong alakú sült tészta, átmérője 14-17 cm, magassága 1-5 mm, tömege 25 g, fe lületén az alkalmazott os tyasütőforma raj­zolatával díszí­tett (különféle motívumok, pl. perec, leányka, cég jelkép és/vagy felira tok - a gyártó neve, év szám stb.). Színe a világossár­gától a világosbarnáig terjed. Állaga ropogós, illata semleges, íze kissé édes. Tetszetősebb, ha a kisült tésztát melegen farúdra felcsavar­ják. Ekkor átmérője 1,5-2 cm, hossza mintegy 15 cm.
Tésztája liszt, tej és víz, tojás, cukor, só keve­résével készül. Újabban egyes helyeken sós ízű változata is terjed, de ma még meghatározó az enyhén édeskés ízű, ropogós termék. A rúddá göngyölített változatot esetenként vajkrémmel megtöltik, azonban ez a termék nem tekinthető hagyományosnak.

Molnárkalács készül a bosodnádasdi kultúrházban 2012. december 15-én. A borsodnádasdi molnárkalácssütés hagyománya idén ősszel felkerült az UNESCO szellemi kulturális örökség magyar jegyzékére.


Az Őszirózsák nyugdíjas klub tagjai molnárkalácsot sütnek a bosodnádasdi kultúrházban 2012. december 15-én.

Forrás: Pékszövetség, MTI Fotó: Vajda János)

Hirdetés

Változás bejelentése

Ha az adatok nem felelnek meg a valóságnak, jelezd kérlek e-mailben!

 

 

Felelősségi nyilatkozat

A termelőtől.hu a termelő adatlapján található információk valódiságát nem tudja ellenőrizni, ezért felelősséget sem tudunk vállalni az ott leírtakért. A termelőtől.hu nem vállal felelősséget a látogató és a termelő közötti adásvételkor történő esetleges problémákért sem.