A borsodnádasdi molnárkalácssütés hagyománya idén ősszel felkerült az UNESCO szellemi kulturális örökség magyar jegyzékére.
A molnárkalács korong alakú sült tészta, átmérője 14-17 cm, magassága 1-5 mm, tömege 25 g, fe lületén az alkalmazott os tyasütőforma rajzolatával díszített (különféle motívumok, pl. perec, leányka, cég jelkép és/vagy felira tok - a gyártó neve, év szám stb.). Színe a világossárgától a világosbarnáig terjed. Állaga ropogós, illata semleges, íze kissé édes. Tetszetősebb, ha a kisült tésztát melegen farúdra felcsavarják. Ekkor átmérője 1,5-2 cm, hossza mintegy 15 cm.
Tésztája liszt, tej és víz, tojás, cukor, só keverésével készül. Újabban egyes helyeken sós ízű változata is terjed, de ma még meghatározó az enyhén édeskés ízű, ropogós termék. A rúddá göngyölített változatot esetenként vajkrémmel megtöltik, azonban ez a termék nem tekinthető hagyományosnak.
Molnárkalács készül a bosodnádasdi kultúrházban 2012. december 15-én. A borsodnádasdi molnárkalácssütés hagyománya idén ősszel felkerült az UNESCO szellemi kulturális örökség magyar jegyzékére.
Az Őszirózsák nyugdíjas klub tagjai molnárkalácsot sütnek a bosodnádasdi kultúrházban 2012. december 15-én.
Forrás: Pékszövetség, MTI Fotó: Vajda János)
A termelőtől.hu a termelő adatlapján található információk valódiságát nem tudja ellenőrizni, ezért felelősséget sem tudunk vállalni az ott leírtakért. A termelőtől.hu nem vállal felelősséget a látogató és a termelő közötti adásvételkor történő esetleges problémákért sem.
Friss hozzászólások
1 év 32 hét
2 év 41 hét
2 év 42 hét
7 év 1 hét
7 év 35 hét
7 év 44 hét
7 év 44 hét
4 év 50 hét
7 év 47 hét
8 év 1 hét