Hirdetés

Hirdetés

A három legjobb étel öregedés ellen

Három étel más táplálékokhoz képest messze a legjobbnak bizonyult az öregedés elleni harcban; a Harvard Egyetem tudósai szerint e csodaszerek vissza is fordíthatják az idő előtt beindult káros folyamatokat. A kutatók a kérdéses ételeket széleskörűen tanulmányozva – korábbi vizsgálatok eredményeit is figyelembe véve – bizonyították, hogy valóban működhet a fiatalító hatás.

Az egyik legjobb fiatalító szernek tűnik a vörösbor, legalábbis a harvardi tudósok szerint. Ám ez nem azt jelenti, hogy a vörösboros üveg gyakori társaságát élvezve visszaforgathatjuk az idő kerekét. Valójában a vörösbor egyetlen fő alkotóeleme teszi jóval fiatalabbá és élénkké az embert, ez pedig nem más, mint a resveratrol. A Harvard Egyetem által vezetett kísérletben – amelyről a Táplálkozás és Anyagcsere szakfolyóirat 2006-os 3. számában olvashatunk – azt találták, hogy a resveratrol képes meghosszabbítani a várható élettartamot minden élő szervezet esetében, legyen az penészgomba, féreg vagy muslica.

A csodaszer, úgy tűnik, hasonlóan dolgozik, mint a drasztikus kalóriacsökkentés. A kalóriák drámai mérséklése pedig meghosszabbítja az életet. A piacon természetesen számtalan resveratrol étrendkiegészítő található, de a tudósok azt ajánlják, hogy körültekintően válasszunk, mert csak a jó minőség garantálja a sikert.

Hasonló csodaszernek kiáltják ki a kutatók az étcsokoládét is. Ez nem jelenti azt, hogy egész nap csokoládét kellene enni. A kedvelt édesség valódi előnyét az antioxidánsok jelentik, amelyek az aktív összetevőkben találhatók. A tanulmány a csokoládéról és összetevőiről szóló, 1996 és 2005 között publikált 136 tudományos cikket vizsgált át. A mostani elemzés azt találta, hogy napi 50 gramm étcsokoládé 10,5 százalékkal csökkenti a szívbetegségek kockázatát. Ráadásul az étcsokievéssel 19 százalékkal csökkenthetjük az esélyét annak, hogy szívbetegségben halunk meg. Az étcsokoládé antioxidánsokat is tartalmaz, amelyeket világszerte az öregedésért felelőssé tett szabadgyökök ádáz ellenségeként tartanak számon. Ha antioxidánsokat eszünk, fiatalabbaknak nézünk ki, és annak is érezzük magunkat. És semmi sem tartalmazza ezt az anyagot magasabb koncentrációban, mint a tiszta kakaókivonat.

Szintén hatásos fegyver lehet az öregedés ellen a zöld tea. A nőkkel foglalkozó folyóirat, a Harvard Women's Health Watch októberi száma szerint a zöld tea hatásának titka a nagy mennyiségű flavonoidban keresendő. A zöld tea kiváló forrása a katekineknek. A kémcsövekben a katekinek sokkal erőteljesebbnek bizonyultak abban, hogy megállítsák a sejtek oxidatív sérülését, mint a C és E vitaminok, és úgy tűnik, hogy további gyógyító hatásaik is vannak. A tanulmányok azt találták, hogy kapcsolat van a zöldteafogyasztás és bizonyos rákfajták – bőr-, mell-, tüdő-, bél-, gége-, hólyag- – kockázatának csökkenése között.

A zöld és fekete teát fogyasztók további előnyökre is számíthatnak: rendszeres teázással például a szívbetegségek kialakulása is csökken. A zöld, fekete és oolong teák antioxidánsai segítenek megállítani az LDL, a rossz koleszterin, és növelik a HDL, a jó koleszterin szintjét, valamint javítják az érrendszer működését. Egy kínai tanulmány szerint, amelyet nemrég publikált a belgyógyászati szaklap, az Archives of Internal Medicine, 46-65 százalékkal kevesebb a magasvérnyomás kockázata az e teákat rendszeresen fogyasztók körében.

Hirdetés

Változás bejelentése

Ha az adatok nem felelnek meg a valóságnak, jelezd kérlek e-mailben!

 

 

Felelősségi nyilatkozat

A termelőtől.hu a termelő adatlapján található információk valódiságát nem tudja ellenőrizni, ezért felelősséget sem tudunk vállalni az ott leírtakért. A termelőtől.hu nem vállal felelősséget a látogató és a termelő közötti adásvételkor történő esetleges problémákért sem.