Hirdetés

Hirdetés

Gyümölcsfeldolgozóból főzőmester

Túróczi Attila

A hungarikumnak számító pálinka elválaszthatatlan része a magyar gasztronómiának. Mióta a törvény engedi az otthoni pálinkafőzést, egyre többen élnek ezzel a lehetőséggel, így megnőtt 2010 ősze óta a pálinkafőző tanfolyamok iránt az érdeklődés.

Elmélet és gyakorlat

Az elmúlt három hónapban az érpataki Zsindelyes Pálinkafőzde is otthont adott egy ilyen képzésnek, s a tanfolyamon résztvevők szerdán már az OKJ-vizsga keretében bizonyíthatták elméletben és gyakorlatban a megszerzett tudásukat.
- Először rendeztünk pálinkafőző képzést a Zsindelyes Pálinkafőzdében, s nagyon örülünk ennek a lehetőségnek – tájékoztatta lapunkat Gyarmatiné Hernáczki Ibolya, a képzést szervező nyíregyházi Magyar Vidékért Kft. ügyvezetője. – A tanfolyamra szinte a megye minden részéből jelentkeztek érdeklődők annak érdekében, hogy otthon minél jobb pálinkát főzhessenek. A Zsindelyes Pálinkafőzde tulajdonosának külön köszönetet kell mondanom, hogy befogadott bennünket, hiszen akik itt most jól szerepelnek és OKJ-bizonyítványt kapnak, azok valamilyen szinten konkurenciát jelentenek ennek a vállalkozásnak.

A felvetés hallatán csak szelíden mosolygott Papp József, a pálinkafőzde tulajdonosa, majd a következőket mondta:
– A tanfolyamon tanultakat a legtöbben az otthoni főzés során fogják hasznosítani, aki pedig a kereskedelmi piacra akar pálinkát készíteni, annak részvétem, hiszen a jövedéki adó megemelésével nincs könnyű helyzetben az ágazat. Egyébként egy nyugdíjas kollégámat, Szabad Endre vegyész-üzemmérnököt kérték fel a tanfolyam szakmai vezetőjének, s tőle jött a kezdeményezés, hogy adjunk helyet a gyakorlati résznek. Ráadásul két kollégám, Fehér Csaba, a pálinkafőzde vezetője és Fincziczki Viktória minőségirányítási vezető is tartott képzést a tanfolyam résztvevőinek, így igent mondtam a szervezőknek. A képzésben egyébként részt vett egy fiatalember, aki időközönként itt nálunk dolgozott gyümölcsfeldolgozóként, az OKJ-s bizonyítvánnyal a kezében azonban már főállásban az ötödik főzőmesterünk lesz. Szombaton a Corvinus Egyetemről várunk egy csoportot. Diplomásoknak indítottak pálinkamester szakmérnök képzést az egyetemen, s annak a tanfolyamnak a hallgatói is ellátogatnak hozzánk tapasztalatcserére.

A jó pálinka titka

A pálinkafőzés gyakorlati tudnivalóiról Fincziczki Viktória minőségirányítási vezető is faggatta szerdán a vizsgázókat.
– A minőségi ismeretekkel, a szükséges vizsgálatokkal kapcsolatban tartottam órákat a tanfolyam hallgatóinak – válaszolta érdeklődésünkre a házigazda pálinkafőzde munkatársa. – A jó pálinka készítéséhez nagy felelősség és igényesség kell, s mindez vonatkozik a gyümölcs szedésétől a pálinka csepegéséig valamennyi műveletre. Örvendetesnek tartom, hogy az őstermelők úgy kezdenek a pálinkafőzéshez, hogy megszerzik előtte a legfontosabb tudnivalókat, s erre jó ez a tanfolyam. Néhányan megígérték, hogy fognak küldeni a saját főzetű pálinkából.

Természetesen kíváncsiak voltunk arra is, hogy a szakember szerint mi a jó pálinka titka.
– Legyen jó az alapanyag, szükséges egy jó berendezés is, s kell egy megfelelő szakember, aki irányítja és ellenőrzi a műveleteket. S természetesen a folyamat legvégén kell egy igényes fogyasztó is, aki nem a mennyiséget, hanem a minőséget tartja szem előtt – tette hozzá Fincziczki Viktória.
Az egyik vizsgázó, Túróczi Attila Nyíregyházáról érkezett Zsindelyestanyára. – A családi gazdaságban gyümölcstermesztéssel foglalkozom. Kálmánházi származású vagyok, belenőttem a mezőgazdaságba, sok mindent tanultam édesapámtól. Mezőgazdasági gépész a végzettségem, de van az üstkalászos és aranykalászos vizsgám is. A felesleges gyümölcsökből – őszibarackból, körtéből, almából – eddig is főzettem pálinkát, ismertem is a főzés folyamatát, azonban magammal szemben támasztottam azt a követelményt, hogy legyen bizonyítványom is a pálinkafőzésről. Remélem, a tanfolyamon tanultak hozzásegítenek, hogy jó minőségű pálinkát főzhessek.

forrás: http://www.szon.hu/

Hirdetés

Változás bejelentése

Ha az adatok nem felelnek meg a valóságnak, jelezd kérlek e-mailben!

 

 

Felelősségi nyilatkozat

A termelőtől.hu a termelő adatlapján található információk valódiságát nem tudja ellenőrizni, ezért felelősséget sem tudunk vállalni az ott leírtakért. A termelőtől.hu nem vállal felelősséget a látogató és a termelő közötti adásvételkor történő esetleges problémákért sem.